Явор Гечев: Уволнението на шефа на агенцията по храните няма общо с ГКПП Капитан Андреево

0
26
Явор Гечев

Христо Даскалов се върнал за няколко дни на работа, преди да стане депутат, и подписал анекс към изтекли договори, уволнил двама и заминал в командировка в Италия за сметка на агенцията

Уволнението на бившия изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов няма нищо общо с ГКПП Капитан Андреево, посочи пред БТВ служебният земеделски министър Явор Гечев във връзка с отстраняването на шефа на БАБХ. Гечев уточни, че се готви решение на Министерския съвет за ГКПП Капитан Андреево, като част от пункта ще бъде обявен за елемент от националната сигурност. Министърът призова политиците, след като изборите са свършили, да спрат да преекспонират темите, които са с висок обществен интерес.

„Новият изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов и бившият директор проф. Христо Даскалов са работили заедно по казуса ГКПП Капитан Андреево. Турската граница функционира нормално и държавата там продължава да си е държава. Само БАБХ осигурява граничния контрол на пункта“, обясни Гечев. Той увери, че докато е служебен земеделски министър, Капитан Андреево ще функционира нормално.

По думите на министъра причините за уволнението на проф. Даскалов се състоят в следното – след предизборната кампания професорът се връща на работа по спешност, въпреки че е избран за народен представител. Впоследствие подписва анекс към договори, които са изтекли, уволнява двама души за един ден и назначава други, и заминава за командировка в Италия за сметка на БАБХ.

„Вие, ако сте на мое място министър, какво ще направите? Това е безумие“, коментира Гечев. Според него някои хора казвали на проф. Даскалов нещо в ухото да прави повече, отколкото трябва.

„Какво толкова е имало да свърши за два дни, преди да се закълне като народен представител? Защо не ми е звъннал по телефона да ми каже, да ме информира“, недоумява служебният земеделски министър.