Адвокат Росен Димитров: Как са се почувствали жени в цикъл, принуждавани да клякат голи?

0
3567
Адвокат Росен Димитров

Световната история не познава такава полицейщина! Отново влязохме в международните хроники и вероятно чужди полицейски академии ще дават пример с България как не трябва да действа полицията!

Има драстично разминаване между преследване на легитимна цел и гавра с човешкото достойнство!

Как ще караш да клякат осъждани дилъри и почтени жени, които може да са в цикъл?

Колко поемни лица са нужни за 400 човека, които клякат със свалени гащи? Осигурени ли са такива?

Ако някой е карал хората да подписват документи, че нямат претенции към полицията, спокойно може да си ги сложи на същото място, от което е очаквал да изпаднат наркотици!

Интервю на Стефан Ташев

Адвокат Димитров, как ще коментирате скандалната акция на пловдивската полиция в местна дискотека? Над 400 души събличани голи, принудени на клякат. Това нормално ли е?

– Искам само да направя едно уточнение, че коментирам събитията в дискотеката в Пловдив въз основа на информация от медиите, която е твърде вероятно да бъде манипулирана и невярна.

Отговор дали едно такова действие е нормално или не може да бъде даден, ако отговорим на друг въпрос. Този друг въпрос е: Случвало ли се е такова нещо българската история? Отговорът мисля, че е еднозначен. Той е: Такова нещо не се е случвало в цялата българска история, а аз твърдя и в цялата световна такава.

След като никога досега у нас, а аз твърдя навсякъде по света, такова действие на полицията не е реализирано, значи не е нормално!

Това означава, че световната история не познава такава полицейщина! Отново влязохме в международните хроники и вероятно чужди полицейски академии ще дават пример с България как не трябва да действа полицията!

Излиза, че сегашната полиция е най-умна, а тези от всички предишни години са били тъпи, че не са се сетили за такива прекрасни действия!

– Но шефът на ОДМВР-Пловдив твърди, че всичко е законно, това така ли е? Законно ли е да съблечеш 400 човека “на базата на субективна преценка” на ръководителя на акцията?

– Според мен в случая има драстично разминаване между преследване на легитимна цел и гавра с човешкото достойнство. Това е така, защото действително полицията има право и трябва да претърсва помещения и да обискира хора, за които има данни, че се занимават с разпространение на наркотици. Това е легитимната цел, която всяко такава полицейска акция преследва.

Тук обаче следва едно голямо “НО“! Не може, търсейки тази цел и защита на гражданите, да приложиш еднакви методи и действия по отношение на всички лица. Не може да третираш еднакво осъждани лица, които разпространяват наркотици и почтени лица, които нямат дори регистрация в полицията!

Как така ще правиш обиск на лице от криминалния контингент, познат на полицията, с дълго свидетелство за съдимост и жена, която никога не е имала допир с полицията?

Как ще караш и двамата да клякат голи, че белким нещо им изпадне от задника? Ами ако тази жена е била в цикъл? Какво се очаква да изпадне от нея?

Последния пример с жени, а и мъже, които вероятно са събличани и карани да клякат, поставя много въпроси! Един от тях е каква информация е постъпила в МВР за разпространяване на наркотици в тази дискотека, че обект на обиски да бъдат всички посетители, включително персонала?

Имало ли е данни, че всички 400 човека са били замесени в купуване, продаване и употреба на наркотици? Сигурен съм, че е нямало така информация! Вероятно данните са били, че определени лица продават наркотици, а други са закупили. Нали така? След като това е така, къде са полицейските информатори, къде са къртиците на ДАНС, които да посочат кои са лицата с дрогата?

Някой от вашите читатели съмнява ли се, че оперативните полицейски служители и тези от ДАНС прекрасно знаят кои лица продават наркотици в нощен клуб? Или ако не знаят, не могат ли да го разберат на момента, използвайки внедрените си хора, които да ги информират!

Защо тогава не са използвали тези обикновени криминалистични техники? Защо не са влезли тихо, облечени като цивилни, които разгледат камерите и проучат обстановката? Защо след това не са извели само замесените със забранени вещества лица и само спрямо тях да приложат обиск, придружен с голо клякане, при което изпаднат пакетчета, топчета и други предмети, скрити в задните им части?

Ето затова казвам, че прилагането на този подход спрямо всички е нечувано! Майка ми, която над 70 години, ме пита дали и на нея щяха да събуят гащите и да я карат да кляка, ако беше отишла на дискотека? Представяте ли си?

– Много от потърпевшите заявиха пред медиите, че след гаврата с тях са били принудени да подписват протоколи, че нямат претенции към органите на реда. Това законно ли е?

– Преди да кажа за това, искам да засегнем въпроса и за използваните поемни лица. За тези , които не знаят, поемни лица са граждани, които присъстват на определени действия по разследване и следят за законността им. Тези лица се разпитват като свидетели в наказателния процес, ако се стигне до такъв.

В тази връзка по медиите се появи момиче, което разказа, че било накарано да стане поемно лице. Тук аз се питам колко поемни лица са нужни за 400 души, които клякат със свалени гащи?

Осигурени ли са такива? Или за всички 400 са използвани по един или двама мъже и жени? Ако е така, как едно поемно лице, което е присъствало при събличане на 200 човека, ще си спомни по наказателното дело какво е ставало при 148-мия клякащ?

Това наистина е някакъв филм и аз още не мога да повярвам, че е прожектиран в реално време….

– Адвокат Димитров, тук ви прекъсвам, защото става брутално….

– Точно това се опитвам да кажа. Още по-брутално ще стане, ако някой милиционер реши да приложи такъв подход на футболен мач с 20 000 зрители, ако има обща информация, че на стадиона има лица, употребили марихуана.

– Това вече не е сериозно…

– Защо да не е сериозно? Вече има такава българска практика, наш патент. Каква е разликата между стадион и дискотека? Даже може такъв подход да се приложи и спрямо протести. МВР казва, че има информация, че на даден протест срещу властта се употребяват наркотици и всички протестиращи се изолират, събличат и проверяват дали случайно не крият нещо в естествените отвори на тялото си…

– А това, че са били принудени да подписват протоколи, че нямат претенции към органите на реда?

– Това само потвърждава моята теза за световен прецедент с български произход и поредното влизане в негативен контекст на България в световните новини. Вероятно следващият доклад за състоянието на правосъдието у нас ще е унищожаващ! Но да се върнем към документите, които обискираните подписвали, че нямат претенции към полицията.

Не знам какво са подписвали хората, но каквото и да са подписвали, ако е под натиск, заплаха, в присъствие на въоръжени лица, то няма никаква правна стойност! Ако някой е карал хората да подписват документи, че нямат претенции към полицията, спокойно може да си ги сложи на същото място, от което е очаквал да изпаднат наркотици!

– Защо, според вас, мълчат “видни правозащитници” по темата?

– Това наистина е прекрасен въпрос! Защо до вчера, при друга политическа конюнктура, беше недопустимо да се раздърпат дрехите на протестиращи, а сега няма проблем жени да клякат голи? Защо тогава замеряха същата полиция с торбички пълни с урина, вадиха павета и замеряха полицаи, хвърляха риба, домати, яйца, а сега като че ли нищо не е станало?

Къде е Висшият адвокатски съвет, който иначе зорко следи за правата на гражданите, за принципите на демокрацията и правовата държава?

Защо всички като един са се спотаили и не издават и звук? Защо медиите намират тази репресия за нормална? Да не би всички да изпълняват определена поръчка по оправдаване на абсолютен исторически прецедент?

Вашите читатели са интелигентни и сами ще отговорят на тези въпроси! Аз мисля, че ясно изразих моето мнение…