Адвокат Росен Димитров: Налагат ни неолиберален фашизъм на транссексуалните

0
321
Адвокат Росен Димитров
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

*Съзнанието на хората е подложено на информационен терор и групово изнасилване!

*Ако полът в акта за раждане се промени от мъжки на женски или обратното, може да се получи така, че детето на трансексуалния няма да е с произход от лица с различен пол (майка и баща), а от лица от един и същи пол  (майка и майка или баща и баща).

*Неолибералните кръгове у нас налагат фашистки диктат. Те представят истината за лъжа, лъжата за истина, нормалното за ненормално и обратното!

Интервю на Стефан Ташев

– Адвокат Димитров, как ще коментирате решението на ВКС по темата със смяна на пола? Защо срещу него скачат борците за съдебната реформа като Надежда Йорданова и Христо Иванов?

– За пореден път, като вече наложена традиция, българското общество е изправено пред информационна хибридната атака. Тя идва от средите на неолибералните кръгове, които се опитват да диктуват обществения ред и чрез демократични средства като протести, налагат фашисткия диктат на своите виждания. В случая това е неолибералният фашизъм на транссексуалните или по-точно казано неолибералният фашизъм за правата на малцинства, дори и на единици в дадена общност, каквито все още са транссексуалните у нас. Този диктат се подклажда и разпространява от големите медии, които дали поради неразбиране, или умишлено, за пореден път манипулират общественото мнение.

– Какво искате да кажете и какво общо имат медиите с решението на ВКС за смяна на пола?

– Имам предвид това, че решение на Върховния касационен съд за промяна на пола или отмяна на права няма. Точно това е бруталната медийна дезинформация. Медиите отново създадоха новина, а не отразиха такава.

Сутринта ми попаднаха заглавия, че десетки граждани се събрали на протест  заради решението на ВКС да отнеме правото на промяна на половия маркер в документите на транс хората в България. Прочетох също, че имало протест срещу решението на ВКС да спре промяната на документите за самоличност. Видях и това, че Върховният КОНСТИТУЦИОНЕН съд (не върховен касационен) бил излязъл с тълкувателно решение, с което извличал забрана за правна промяна на пола на транссексуалните!

Представяте ли си на какъв информационен терор и на групово изнасилване е подложено съзнанието на хората, които трябва да работят, хранят семействата си и издържат държавата?! И то  осъществено от национални медии и телевизии!

– Какво точно казва ВКС с това решение?

– Върховният касационен съд казва ясно и точно едно единствено нещо.  То е, че българското право  не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.

Тоест съдът е тълкувал действащите закони и е приел, че данните в акта за раждане на едно лице, посочено с пол “мъж“ и с определено ЕГН,  не може да бъдат променяни, ако то си смени пола и че в резултат на това в акта му за раждане не може да бъде записано пол “жена“.

Това е защото личните данни на едно лице имат значение и оказват ефект в правната сфера на други лица – например синове и дъщери на трансексуалния.

Ако полът в акта за раждане се промени от мъжки на женски или обратното, може да се получи така, че детето на трансексуалния няма да е с произход от лица с различен пол (майка и баща), а от лица от един и същи пол  (майка и майка или баща и баща).

Тоест по документи ще се стигне до ситуация, че едно лице е произлязло от еднополови! Ето  това  правото на Република България не допуска. Това казва ВКС!

– Значи искате да кажете, че ВКС не е отнел никакви права на трансексуалните? Защо тогава протестират?

-Точно това искам да кажа. С тълкувателните решения Въ рховният касационен съд ТЪЛКУВА законите, а не СЪЗДАВА такива. Важно е да се каже, че делото, по което е постановено това тълкувателно решение, е образувано през 2020 г. Почти три години транссексуалните и защитниците на правата им очакваха това решение, като предварително се допускаше решението да бъде точно такова.

В този смисъл аз питам следното: Защо не поискаха от борците за съдебната реформа  Надежда Йорданова и Христо Иванов, както ги нарекохте, да предложат на НС да приеме правила за така нужната им възможност транссексуалните да си променят данните? Защо не изработиха законопроект за промяна на Закона за гражданската регистрация и изменения, които предвиждат лесна промяна на данните относно пол, ЕГН и други? Тази промяна щеше да отнеме няколко месеца и тогава нямаше въобще да има смисъл от това ВКС да тълкува действащите закони дали може и не може да се сменят лични данни на трансексуален!

– В такъв случай протестите не трябва ли да са срещу  Надежда Йорданова и Христо Иванов, а не оглавявани от тях?

– Точно затова в началото казах, че неолибералните кръгове у нас налагат фашистки диктат. Те представят истината за лъжа, лъжата за истина, нормалното за ненормално и обратното! Те се опитват да диктуват малцинственото си мнение над мнозинството, да го налагат на институциите, включително на върховни съдилища. Това, ако не е диктат на пролетариата с активно съдействие на национални медии, не знам какво е!

ГЕРБ/СДС