Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев: Защо цял месец е крита информацията за манипулираните снимки на „кюлчета“ и „пачки“?

0
5152
Емил Радев

Компютърната експертиза е успяла да определи датите, реалните дати, на които са правени снимките. И се оказа, че когато е правена едната снимка – август месец 2017 година, Борисов даже въобще не е бил в София, а във Варна и това сочат документите, на другата снимка е бил на заседание на Министерски съвет, коментира той

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.- председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП (LIBE), в интервю за Радио „Фокус”

– Водещ: Продължаваме със започнатата вече тема – как се стигна до заключението на мисията на Европейския парламент, оповестено от нейния ръководител Томаш Здеховски, че снимките и видеото от спалнята на бившия министър-председател Бойко Борисов са манипулирани? Наш гост е Емил Радев – заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, известна повече с абревиатурата си като комисията LIBE. Как бе сформирана мисията по казуса със снимките и видеото от спалнята на бившия министър-председател?

-Емил Радев: Мисията не беше сформирана по този повод, мисията беше на посещение в България, свързано с бюджетни въпроси и с въпроси за върховенството на закона. И в рамките на тази мисия се проведоха редица срещи и с министри, и в Министерския съвет, и с главния прокурор, и с други проверяващи органи и т.н. И в хода на тези казуси се повдигнаха тези въпроси за развитието на няколко казуса, един от които беше този с т.нар. „чекмедже с кюлчетата“. И от страна на прокуратурата е поет ангажимент, даже някои ваши колеги питаха преди десетина дни и яростно критикуваха, че няма този ангажимент да се подава редовна информация по хода на тези разследвания. Искам също да кажа, че Комисията LIBE в лицето на групата DRFMG – Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права също от близо 2 години наблюдава този и още няколко казуси. Ние редовно получаваме информация от прокуратурата. Като искам да кажа, че същата информация е изпратена там още преди един месец. Но така или иначе явно не е била оповестена и сега стана ясна тази информация от мисията за България от Комисията за бюджетен контрол.

– Водещ: А мисията от Комисията ли е правила петорната експертиза или вашият колега Здеховски оповестява писмото на Специализираната прокуратура от България и Софийската градска прокуратура?

– Емил Радев: Така или иначе няма разследващи комисии в комисиите към Европейския парламент. Тези експертизи са направени в хода на разследването, между впрочем са направи 5 компютърно-технически експертизи, едната от които е петорна в хода на цялото разследване, събрани са много доказателства, разпитани са доста свидетели. И за всичко това като ход и като действие е изпратена информация до Комисията LIBE и до Комисията за бюджетен контрол.

-Водещ: А как бихте коментирали обвинението, че всъщност оповестеното от евродепутата Здеховски е вид манипулация, тоест използване на институцията Европейски парламент за индулгенция?

– Емил Радев: Аз не мога да разбера, когато е подписана резолюция, когато тези казуси бяха коментирани в не много добра светлина, това не беше манипулация, а сега когато има разследване, когато то има някакви съвсем нормални факти, експертизи, тук говорим за независима експертиза, за независими експерти – те не работят към прокуратурата, петорна експертиза, когато вече фактите стават явни, и тогава, когато явно на някои депутати не им отърват тези факти, защото много удобна беше опорката срещу Борисов, и знаете, така почнаха и протестите, 2 години „умните и красивите“ повтарят това нещо като че ли е факт, а много добре знаем колко манипулативно бяха използвани тези снимки, как бяха изпратени, между впрочем има данни и как са изпратени – с мейл, който е съществувал само един час, където по IP адреса не може да се намери, защото стигаме само до обществения мейл сървър и т.н.

Явно се е целяло този компромат да придобие голяма обществена значимост, информацията да стигне до много хора. И оттам нататък виждаме, че умело беше използван години наред срещу Борисов. И оттук нататък когато вече имаме едно разследване, което продължи доста дълго време, събра много доказателства, направиха се експертизи и това са фактите. Ако на някой не му харесват тези факти, да си спомни как се оповестяваха докладите, даже ги качваха на страницата на Комисията LIBE, когато се критикуваше Борисов и когато се критикуваше прокуратурата.

Много ми е интересно, защо сега тази информация от един месец и не е качена никъде, не е обществено достояние. Така че когато фактите говорят и боговете мълчат. И оттук нататък явно ще се предприемат и други действия. И пак казвам, единственото тази информация бе оповестена от колегата, защото той така или иначе е поел ангажимент да оповести тази информация когато още е бил в България.

– Водещ: А вие, г-н Радев, дали като зам.-председател на LIBE, на тази комисия, дали ще поставите въпроса за покритата в нея информация, дошла от България?

– Емил Радев: Така или иначе това е решение на председателя на подгрупата за върховенство на закона. Оттам нататък правилата са такива, че едва ли не еднолично той може да реши във всеки един момент дали ще качи тази информация или не. Аз не мога да се меся в работата на DRFMG групата. Там има и друг български евродепутат.

– Водещ: Елена Йончева, за нея ли говорите?

– Емил Радев: Да, г-жа Йончева също е член на тази група, аз не съм, така че така е преценила председателката, така е направила. Но пак казвам, дали тази информация ще стане достояние през една, през друга комисия, пряко от прокуратурата, така или иначе това са си фактите такива, каквито са. И оттук нататък ние можем само да коментираме тези факти. И оттам нататък трябва да имаме вече продължение на това разследване, което по някакъв начин трябва и да приключи. И тук на ход е вече прокуратурата.

– Водещ: Дали ще се разследват източниците на компромата, начините на разпространение?

– Емил Радев: Аз точно това ви казах, че изключително анонимно е направено това нещо – от мейл, който е съществувал само един час, където не може да се проследи IP адреса и т.н., беше изпратен на сайтове, но нямаме оригинали на файловете. Виждаме, че мета данните са заличени. Има опити за манипулиране на датите. Компютърната експертиза е успяла да определи датите, реалните дати, на които са правени снимките, защото на едната беше сложна дата 2024 година, явно с цел да не се разкрият кога са правени тези снимки. И се оказа, че когато е правена едната снимка – август месец 2017 година, Борисов даже въобще не е бил в София, а е бил във Варна, в Евксиноград, и това сочат документите, на другата снимка е бил на заседание на Министерски съвет. И всичките тези факти, макар и много трудно, с много експертиза излизат наяве, и се вижда, каква огромна манипулация е сътворена. И за съжаление, тази манипулация нанесе много сериозни щети на политическа партия ГЕРБ и на министър-председателя Борисов.

Водещ: Според експертизата, има огромни несъответствия на резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимката, има несъответствие в цвета на водните знаци и полиграфските стикери и сенките на обектите. Взимано ли е мнение от БНБ?

– Емил Радев: Естествено, пратени са запитвания и поръчки до Централните банки на Германия, Австрия и на още 3-4 държави, за да се иска информация за банкнотите. Искана е информация за кюлчетата по номерата и в Министерството на икономиката, и в БНБ, и в международни институции, и се оказва, че никой не води регистри и не може да каже, има ли такива номера на тези кюлчета, които са реални или не. Виждаме, че парите са насложени там, най-малкото три години в рамките на година и половина са направени няколко снимки – тези пари са в едно и също положение. Да не говорим и за фалшивите холограмни стикери, светлосенките и всичко това, което вече е предмет на експертизата. Множество са фактите, които показват, че това е явна манипулация.

– Водещ: Смятате ли, че дошлата новина окончателно ще затвори темата за корупцията, пачките и кюлчетата от чекмеджето на бившия министър-председател?

– Емил Радев: Аз много се надявам тази манипулация най-после да бъде разбита изцяло, но виждаме как фалшивите новини, компроматите могат да създадат огромни трусове в една държава, и трябва да си мислим как технологиите напредват, вече виждаме как с помощта на изкуствен интелект даден човек изговаря даден текст и т.н., който никога не го е казвал и т.н. И ако не се вземат много крути мерки срещу такъв вид престъпления, защото това е престъпление – да инсталираш и да създадеш фалшиви снимки и компромати и т.н. Мисля, че трябва да има ясен отпор от държавата на този вид компромати, за да няма такива случаи в бъдеще.

– Водещ: Вие ще внесете ли в Европейския парламент предложение за директива в такава посока?

– Емил Радев: За съжаление, ние като евродепутати нямаме законодателна инициатива, но Европейската комисия е предприела множество мерки срещу фалшивите новини да можем да се борим с тях, да можем да ги идентифицираме, да могат и компютърните гиганти, които съдържат платформите, да могат да свалят, да идентифицират тези фалшиви новини. Това наистина е един огромен проблем. Виждаме, че и особено в контекста на войната в Украйна, много по-често зачестяват такива случаи, и обществото в целия Европейски съюз трябва да се бори с наистина тази много неприятна бих казал пропаганда на XXI век, която за съжаление в социалните мрежи стига до всеки европеец и е много опасно оттук нататък да допускаме фалшиви новини в общественото пространство.

– Водещ: И на финала не мога да не ви попитам за оценката за ставащото в политическата ситуация в България, за битката около третия мандат. Известно е, че ГЕРБ ще върне втория мандат, който предстои да бъде връчен в четвъртък от президента. Каква е вашата прогноза – как ще се развие ситуацията: избори или някакъв вид правителство с третия мандат, на който и да бъде връчен той?

– Емил Радев: Виждаме как през последните няколко месеца на управление на това правителство инфлацията се качва, цените растат, основни продукти стават вече недостъпни за гражданите въпреки направените проформа някои мерки. Виждаме, че горивата скочиха с над 1 лев и нещо, компенсацията от 25 стотинки е крайно недостатъчна. Да не говорим какво става с цената на тока, на природния газ, на горивата. И всичко това защото ни управляват едни аматьори, които в битките помежду си не можаха да намерят нужния подход поне да намалят последиците от икономическата криза, от войната и т.н. Виждаме как изтърваваме и парите по Плана за възстановяване, виждаме как от 40 и няколко мерки, които трябва да се въведат, има внесени в Народното събрание реално само 2 мерки. Оттук нататък всеки ни говори, колко е важно те да бъдат приети, а никой даже не ги е приел нито на Министерски съвет, само няколко са на обществено обсъждане, за другите въобще нямат идея как да бъдат направени. Така че аз смятам, че е най-добре да стигнем до нови избори, до едно по-различно и по-разумно управляващо мнозинство, което наистина да изкара България от кризата.