Кой победи? Отговорът е не тези, които наляха много пари и ефирно време за манипулации

0
484
Проф. Антоанета Христова

Положителният резултат е, че болшинството от българските граждани не искат да се „изчегъртват“

Проф. Антоанета Христова, фейсбук

Кой победи? Отговорът е не тези, които наляха много пари и ефирно време за манипулации. Избирателят надви и даде ясно послание, че не се е хванал на играта „тука има, тука няма“.

Объркани говорители и експерти, невиждащи решение, разнопосочно псевдоекспертно говорене… Ако човек прекара повече време пред основните телевизионни канали, остава с впечатление за великата депресия, от която няма изход. Да неговорим за отчайващо настоятелните въпроси, които бяха задавани във вчерашния ден към Кирчо и Асенчо, няма ли да се съберат с ДБ, за да вземат първи мандата, от което разбира се нищо не можеше да се възпроизведе. Либералните медии и тяхната мъка по загубената мечта или задача – един от основните проблеми на демокрацията ни (по света и у нас).

Положителният резултат от изборите е, че и играчите на политическата сцена станаха много по-ясни. Герб-СДС все по-ясно артикулират дясна, проевропейска позиция, ПП са популистко леви с естествен съюзник в лицето на БСП и ДБ, ДПС – проевропейски либерали с константно позициониране и Възраждане – пронационалистична политика с проруски уклон. При тази картина, принципни съюзявания с получените резултати са невъзможни, което за съжаление ще вгорчи хапката и на най-верните избиратели. Тези на ГЕРБ-СДС застанали до край зад лидера си в противозаконните, репресивни действия срещу него и отстояли на преследвания, тези на ПП и ДБ – водени от агресия и стремеж за абсолютна свобода и рушене на всичко старо (слава на Бог, че за сега са по-малко). Положителният резултат е, че нормалността води символично като първа политическа сила. Положителният резултат е, че манипулациите не успяха. Положителният резултат е, че партиите получиха ясна обратна връзка и въпрос на опит и интелигентност е да разберат, че е необходима сериозна промяна в приоритетите и комуникацията с гражданите за разширяване на подкрепата.

Отрицателният резултат – неспособност за устойчива, принципна коалиция във времена, в които тя е задължителна, отговорността за която се носи от изкуствената гражданска война, в която ни хвърлиха в продължение на две години. Когато категорично си отговорим на въпроса чии интереси стоят зад нея, ще знаем кой трябва да държим отговорен. Видимото е:

– че болшинството от българските граждани не искат да се „изчегъртват“;

– че под промяна разбират развитие, а не разрушаване;

– че са патриотично ориентиране без да дават приоритет на геополитическите сили;

– че могат да се излъжат веднъж, но не втори път (имам предвид българите живеещи в страната, а не тези извън нея);

– че медиите имат очевидно изкривяване при отразяването на фактите и не може да се им се разчита за получаване на обективна и своевременна информация, включително подбора на говорители, експерти и формати е безотговорен към перспективата на държавата;

-че машините, направиха и този избор слаб и малоценен, тъй като отблъснаха от гласуване много избиратели.

Предстоят много важни месеци. Ще ни е по-тежко от на другите, защото държавата е подложена на деструктивни влияния и за съжаление има канали за достигане на тази деструкция до избирателите. Мислете……