Защо договори за правно обслужване с голяма столична кантора сключват банка, на която Кирил Петков като служебен министър е принципал и министерства на неговия съратник и неговия съдружник ?

0
340
Общото между Петков, Денков и Радостин Василев са парите за кантората.

Каква е връзката на Петков с Радостин Василев и Николай Денков?

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Защо договори за правно обслужване с голяма столична кантора сключват банка, на която Кирил Петков като служебен министър е принципал и министерства на неговия съратник и неговия съдружник ?

На 1 юли 2021 г. Българска банка за развитие (ББР) и адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ сключват догово за “правно обслужване”, при месечно възнаграждение от 13 690 лева или 164 289 лева годишно, без ДДС, без разноските и без уговорените допълнителни 274 лева на час.

Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно.“ – пише Лена Бориславова във Фейсбук на 26 юни.

На 4 юли СГП съобщава, че информацията: „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. СГП наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.”

На 4 юли вестник “Труд” пише: “Активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 г. – шест дни преди да имат право за това. Те са вписани в Търговския регистър на 07.07.2021 г. и това е датата, от която могат да представляват банката пред трети лица и да подписват договора и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова”, че тя е изрично посочена като изпълнител по договора.

Договорът между кантората, в която работят Лена Бориславова и Весела Станчева-Минчева, майката на Никола Минчев, председател на 47-я парламент и кандидат за народен представител от “Продължаваме промяната” за предсрочния вот на 2 октомври, е подписан около седмица, след срещата на младата адвокатка със служебния министър на икономиката, който е принципал на банката. Видео от рандевуто на Лена Бориславова и Кирил Петков, на 22 юни 2021 г., в 8:33 ч. сутринта, в квартира на Airbnb, беше публикувано в ПИК и има над 2 милиона гледания.

На 25 май 2022 г. “Сердика спортни имоти”, с принципал Министерството на младежта и спорта, сключва договор с адвокатско дружество “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” на стойност 117 349,80 лева.

Според източници от специализираната дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС, на няколко транша в началото на юни 2022 година “по сметка на адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ в Райфайзенбанк постъпват 52 800 лева“, посочва сайтът Tribune.

Министър на младежта и спорта е Радостин Василев, който на 13 юни обявява отцепването си от “Има такъв народ”, а на 25 август е обявен за водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.

За периода на управление на кабинета “Петков”, Министерството на образованието и науката (МОН) има сключени следните договори за правно обслужване (според отговор на мое запитване по ЗДОИ):

Договор Д 01-294/15.12.2021 г. с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ за предоставяне на юридически услуги, свързани с правен анализ на договор Д01-236/13.12.2018г. , сключен между МОН и „Ученически отдих и спорт“ ЕАД и преструктуриране на дейността на дружеството.

Договор Д 01-50/11.04.2022г. и Допълнително споразумение №Д01-83/31.05.2022г. с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ и „Маконис“ ЕООД за изготвяне на оценка за съответствие със законодателството по държавните помощи във връзка с чл.21, ал.3 от Закона на публичните финанси, свързана с възможността за преструктуриране на дейността на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД.

Каква е връзката между министър-председателя и министъра на образованието и науката? На 16 февруари 2018 г., със 100 лева, се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.

Николай Денков е служебен и редовен министър на образованието и науката в кабинета “Петков”.

Въпроси към Кирил Петков: защо договори с адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” са сключени от:

– Българска банка за развитие, по времето, когато Кирил Петков като служебен министър на икономиката е принципал на банката?

– “Сердика спортни имоти” към Министерството на младежта и спорта, когато министър на младежта и спорта е Радостин Василев, отцепник от “Има такъв народ”, водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.

– Министерството на образованието и науката, когато министър е Николай Денков, съдружник на Кирил Петков.