Дариткова: Консултациите на президента за изборите са закъснели

0
22
Даниела Дариткова Снимка: Канал 3

Изборите трябва да се проведат по действащите правила, казва шефката на ПГ на ГЕРБ

„Идващите парламентарни избори трябва да се проведат по сега действащия Изборен кодекс, а предизвикателството е да се проведат избори в пандемия. Отговорихме на това предизвикателство, като дадохме вариант за гласуване на карантинираните лица“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по БТВ. Тя отправи и критика към Радев, че не е предприел консултациите за изборите по-рано.

„Не мисля, че толкова скоро преди изборите трябва да се правят консултации как да се усъвършенства изборният процес. Ако имаше такова намерение, президентът можеше да ги проведе през октомври, когато разглеждахме промени в Изборния кодекс, но тогава той наложи вето“, посочи Даниела Дариткова.

„Ангажимент на президента по конституция е да определи датата на изборите. Той направи така, че консултациите при него да ангажират до такава степен общественото мнение, че всички да си мислят, че датата на изборите е най-решаваща“, коментира още тя.

На въпрос кой ще бъде основният политически опонент на ГЕРБ на предстоящия вот, Дариткова отговори: „Не толерираме личните нападки и конфронтацията в изборния процес. В такъв сложен за страната и света период се нуждаем от национално отговорно поведение. ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за доверието на българските граждани“.

По темата с ваксинациите Дариткова беше категорична, че не бива да се подкопава доверието в процеса. „На нас в парламента ни се поднесе договор, който трябваше да одобрим и който е съставен на базата на медицинско експертно мнение“, каза тя.

Д-р Дариткова обясни, че решение за връщането на големите ученици в класните стаи ще бъде взето след внимателна преценка на актуалните показатели на заболяемост и решение на експертите в Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб.