Компенсират полицаите с пари за извънреден труд, а не с почивни дни

0
15
полицаи
Снимка: архив

Поправката в Закона за МВР бе приета на първо четене от парламента

Законопроектът за изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи беше приет на първо четене.

С него се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, се установява дневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

От БСП изразиха желание промените да бъдат гласувани едновременно на първо и второ четене, за да може да се помогне на служителите на МВР сега, а не догодина, но предложението не беше прието. Те настояха промените да влязат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“ и обещаха, че ако това бъде направено, няма да внасят промени между първо и второ четене. В противен случай ще се възползват от това си право.

Положеният досега извънреден труд за следващите 5 месеца ще струва на бюджета 30 млн. лв., което не е непосилна сума, заяви Иван Иванов от левицата.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че това засяга 13 000 служители на различни длъжности, но изплащането на тези суми няма как да се случи в рамките на тази бюджетна година.

Вътрешният министър Христо Терзийски добави, че предложението е било обсъдено със синдикалните организации и те са постигнали съгласие по темата.