Нелепо е обвинената в пране на пари Йончева да води евроделегация у нас за върховенството на закона

0
3200
Елена Йончева

Беше замесена и в скандал с незаконно усвояване на европари

Виктория Георгиева Снимка: фейсбук

Виктория Георгиева, фейсбук

По инициатива на евродепутата Елена Йончева у нас пристигна делегация от членове на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, за да проучи на място ситуацията с върховенството на закона.

Доста нелепо е именно тя да е начело на подобна делегация:

– Йончева е обвинена от прокуратурата в „изпиране“ на 333 000 евро от КТБ. Според обвиненията, тя е знаела, че парите са предварително източени от КТБ от мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Усвоени са от самата нея чрез регистрирана съвместна фирма с офшорка от Вирджинските острови – по думите ѝ, за закупуване на техника, с която да снима документални филми за TV7. Да припомним, че преди фалита КТБ е наляла над 300 милиона лева в медийната група TV7 и News7.

– Йончева беше замесена и в скандал с незаконно усвояване на европари. Разследване на „Антикорупционен фронт“ уличаваше Йончева в неправомерно разходване на европейски бюджети за асистенти и офиси.

– Не можем да не споменем и приетата през октомври в ЕП резолюция, внесена от Йончева и Радан Кънев, която уж касаеше единствено върховенството на закона, но засегна и националните ни интереси с текста за незаконната организация ОМО „Илинден“. Тогава дори БСП (чийто представител е Йончева) се обяви против спорната точка, като заяви, че тя не отразява позицията на партията по този въпрос.