Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ „Орлов мост“ част 2: „Провокаторът“ Ламбовски пита Христо Иванов: „После ще имаш...

„Орлов мост“ част 2: „Провокаторът“ Ламбовски пита Христо Иванов: „После ще имаш ли 2 минути – Ще имам“, отговаря той /видео/

0
114
Снимка: фейсбук
Борисов се отива, по-трудно ще е да изчегъртаме Гешев и Пеевски, казва бившият премиер

Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски се уговаря с Христо Иванов да се видят по-късно след живото предаване на митинга на „Орлов мост“ снощи във фейсбук. Ламбовски бе нарочен за провокатор от лидера на „Да, България“ и почитателите му заради прихванатия на протеста разговор между двамата. „Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо. Само да ти кажа, обадил се на Маджо“, казва в ефир Ламбовски.

Кадрите на оператора от „Да, България“, който през цялото време следва и снима Иванов, са документирали обаче и втори опит на Ламбовски двамата да разговарят. Той отново се приближава и си прави втора снимка с лидера на ДБ.

„После ще имаш ли две минути?“, му казва след поредното общо фото Ламбовски, а Христо Иванов отговаря заговорнически: „Ще имам“. Очевидно същинският разговор за това кой е „тоя“, който се е обадил вече на Маджо, остава за извън ефира.

На „Орлов мост“ се вижда още, че Христо Иванов вече се държи като сигурен премиер, който е готов да раздава постовете.

Той не крие, че очаква днес оставката на Бойко Борисов, но го съветва да я хвърли още през нощта. Сравнява го с Орешарски, а за варианта Деница Сачева да стане премиер, какъвто слух се понесе, казва: „Номерът с Деница Сачева е абсолютен фарс“.

„Ще видим какво точно ще обяви, това, което е сигурно, че „Орлов мост“ надделя“, коментира още Иванов с протестиращите. Така той е разтълкувал поста на премиера от вчера и текста до снимката му с внуците, че е време за неговите решения.

„По един или друг начин оттеглянето на Борисов беше ясно. Нашата задача оттук нататък минава във фокус върху Гешев. Не съм пророк, правя само прогноза“, казва за оставката и за след нея Христо Иванов.

И реди действията: „Първата ни задача е Гешев. Аз няма да забравя Гешев“ /разкрива, че протестът ще се мести пред Съдебната палата/. Този е абсолютен гьонсурат и ще бъде много по-трудно да бъде изчегъртан, но трябва да го направим. Иначе Борисов си отива – Пеевски остава, Гешев остава. Не можем да си позволим Пеевски да остане. Не можем да си позволим Доган да излиза от храстите, да се подхилква и да ни казва „добре“ и „успех“. Не можем да си позволим моделът да се запази. И тук е голямата задача. Гражданите излязоха и свалиха това абсолютно изпразнено от легитимност управление. Трудната работа предстои със сигурност – „депеевизация“. Това ще бъдат изключително дълги усилия“, казва Иванов и повтаря няколко пъти, че ще „изчегърта“ и Гешев, и Пеевски. И прави извода, че така сме ще приключим не само 2013 г., но и още по-далечната 1989 г.

Зарича се и да настоява президентът Румен Радев да даде гаранция, че няма да се прегръща с Русия, а служебният му кабинет ще се занимава само с организацията на изборите. До момента Радев си мълчал. „Той много ясно трябва да каже, че няма да променя геополитическата ни ориентация“, изрича ултиматум към президента лидерът на ДБ. Разкрива, че ултиматум ще постави и на Мая Манолова, и на Татяна Дончева, както и на други политици, които подкрепяли протеста, но мълчали за Пеевски.

Лидерът на ДБ се заканва още да съкрати драстично цялата държавна администрация, защото ще стане излишна, и пита при запознанството си с хората на кръстовището кой какво е учил и работи, след което обнадеждява бъдещия кадър, че за него в новата власт ще има пост.

„Почва се с едни трудни избори, трябва да си вземем гласовете, след което три неща са ключовите – съдебната реформа, ударно въвеждане на електронно управление, което означава изтърбушване на цялата администрация. Много дълбока административна реформа, силно съкращаване на администрацията, защото ще отпаднат функции“, разяснява визията си Иванов и с радост гледа факелното шествие, поело нагоре по „Цариградско шосе“. Уверява обаче феновете си, че 12 хил. доброволци на „Демократична България“ ще трябва да работят „за без пари“.