Пак скандал в БСП: Нинова не позволява на червените депутати да си избират ръководство

0
351
Корнелия Нинова

Изключително тежко заседание имала червената група снощи

Изключително тежко заседание е имала групата на БСП снощи, съобщава „24“ часа, като се позова на разкази на депутати. Повод за поредните скандали в червените редици станал отказът на лидерката Корнелия Нинова да подложи на гласуване внесено от 41 депутати предложение за промяна в правилника на групата. С него те искат и народните представители да имат право да правят предложения за промени в ръководството.

Скандалът е продължение на такъв от миналата седмица, когато червени поискаха отстраняването на говорителя на групата Александър Симов заради негови обидни думи по адрес на социалистите в Пловдив. Тогава Нинова е отказала да го подложи на гласуване с обяснението, че промени в ръководството се правят само от коалиционния съвет.

Тази й позиция станала повод вчера 41 депутати да внесат предложението за промяна в правилника. То било представено от Валери Жаблянов първо на заседанието на ръководството на групата. „Тъй като в БСП стана практика решенията да се взимат на подпис, ето нашите 41 от общо 79 подписа за промяна в правилника“, аргументирал се той, правейки аналогия с друг скандал отпреди дни, когато под силен натиск от „Позитано“ 20 бяха събрани 94 подписа за решение на Националния съвет за дати за избора на лидер и конгреса.

Под предложението за промяна на правилника на червената група са се подписали и знакови червени лица като Драгомир Стойнев, Дора Янкова, проф. Иво Христов, Весела Лечева, Георги Търновалийски и др. Подписал го е и единственият депутат от коалиционните партньори на БСП – Александър Паунов.

Нинова обаче обяснила, че тя е склонна да подкрепи искането на 41 от депутатите си, но първо трябвало да го подложи на гласуване в коалиционния съвет. Темата предизвикала тежки разговори на заседанието на самата група, която на практика се разцепила. Чули се много критики към стила на ръководство на лидерката.

Над два часа продължила тежката дискусия в червената група. А когато след края й се минало към обсъждането на дневния ред на парламента за седмицата, в залата останали само 5 души, колкото имало и на президиума.