Проф. Асен Балтов: Прекалихме със слободията, ще стане страшно при 300 заразени на ден

0
597
Проф. Асен Балтов Снимка: Марица

Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата, казва шефът на „Пирогов“ в интервю за „Марица“

– Професор Балтов, първо в какво здраве ви намираме?

– Благодаря ви, добре съм, спазвам карантина. Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация.

– Имате антитела, но не сте заразен, да обясним още веднъж на читателите?

– Да, не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.

– Да минем към глобалната тема с вируса – да не стане като онази приказка за власите и края на Дунава?

– Не, не! Взимат се сериозни мерки. Вече България има 36 лаборатории, които правят по почти 3000 проби на ден. В момента се тестват много повече контактни на вече заразени, както и рискови. Това дава отговор на увеличената бройка. Друг е въпросът доколко се спазват мерките – трите Д (б.а. – дистанция, дезинфекция, дисциплина). Гледаме какво става по нощните заведения, по спортните събития.

– Да си го кажем – там не се спазват мерките, видя се и в репортажи от балове, и на последния мач „Левски“ – Локо Пловдив?

– Важно е хората да разберат, че това не са просто празни приказки. Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват.

– Според мен обаче това разделение в мненията дойде точно от изявления на ваши колеги, че това е вирусче, което няма с какво повече да ни притеснява от останалите вируси?

– Така е. Подобни мнения дадоха хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози. Опитваха се да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.

– При колко новозаразени на ден България ще влезе в критично положение?

– Трудно е да се даде отговор, виждате, че и доцент Ангел Кунчев няма категорично становище. Притеснителни според мен са нивата в Северна Македония (б.а. – между 20 и 23 юни броят на заразените там е съответно 185, 101, 90, 115 души). Приемаме, че България е приблизително с три пъти по-голямо население. Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени.

– То важното е колко от тях ще се нуждаят от болнично лечение?

– Процентът не се променя през месеците. Чиста статистика е. Около 20 процента стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

– Прогнозата ви – ще се справим ли и с тази вълна на коронавирус? Дали е продължение на първата, дали е втора?

– Надявам се. Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол.

– Какво е положението в „Пирогов“ към момента?

– 21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент!

– Разхлабването на мерките веднага е довело до резултат?

– Не разхлабването, а слободията. В най-големия пик при мерките – на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650.

– Мое мнение – не се ли избърза с едни 2 седмици с отхлабване на мерките под чист политически натиск?

– Аз политически теми не мога да коментирам. Какво е мнението ми, личи по заповедите в „Пирогов“. От 1 юни насам маските не са спирали да бъдат задължителни, всеки нов пациент задължително минава PCR тест.

– Мисълта ми беше, че все 2 седмици можеше да издържим без мачове и нощни барове?

– Мачове може да се играят и пред празни трибуни. А при 50% капацитет на тези дискотеки не знам дали имат някаква печалба. То май и няма огромен наплив от желаещи да ходят. Но мисля, че мерките на Здравното министерство са разумни.

– Факт е, че бяхме доста пред Гърция в положителна насока, а вече сме зад комшиите?

– Не съм убеден, че Гърция прави по 3000 теста на местата, където са туристите. И там ще се увеличи броят на заразените, тъй като придвижването е свободно. Няма как Гърция да бъде подмината при тенденцията във всички останали съседни на нея страни. Всеки има право на избор – сезонът или здравето. Аз лично няма да си помисля за туризъм в чужбина още една година. По нашето море и планини – да. Предполагам, че туризмът ни ще живне след 15 юли.

– Какво научихте за COVID-19 след тези вече почти 4 месеца на битка от първата линия?

– Минахме през три етапа. Първо беше страхът, после обучението, третият – рационалното лечение. Отначало беше ужасно трудно да се справим с алгоритмите, които дойдоха от Китай. Нямахме достатъчно предпазни средства. Нуждаехме се 2-3 седмици от чиста логистика, за да получим перспектива, максимална доброта при лечението.

Сменяхме дежурствата. Отначало колегите дежуреха по 24 часа. Стояха в отделението по 10 дни, после по 7, по 5. Сега са на 12-часови дежурства. Просто са добре подготвени, имат всички необходими предпазни средства, знаят как да реагират.

– Казахте за пациентите, а лекарите в „Пирогов“ колко често минават тестове?

– Всяка седмица минават PCR тест. Той е задължителен и за всеки, който се връща от отпуск. Правим и общи изследвания веднъж месечно. Сега очаквам и машина специално за изследване на имуноглобулин G и имуноглобулин M, която ще помогне по отношение на контрола.

– Мнозина бяха раздразнени от статуса ви в личния профил: „Спазвайте 3Д или „яко ще се мре“, но пък честно, на мен ми хареса.

– Виждате сами, не се спазват мерките и заразените веднага скочиха, за съжаление, с тях и броят на починалите. Никой не знае какво ще е следващите 10 дни. Ето вчера в „Пирогов“ са приети 13 души с коронавирус, нуждаещи се от лечение.

– Последно, къде ще почивате?

– Аз имам от 20 години местенце в Арапя, на брега на морето. Любимо ми е заедно с Черноморец.

– Не го ли презастроиха Арапя?

– Аз съм на самия бряг и нищо не ми пречи на гледката.

– Да не сте от старите къмпингари там, познавам някои от тях като семейството на покойния шеф на БНР Александър Владков, което не пропускаше отпуск, без да отиде на Арапя?

– Точно! Приятели бяхме с Александър, Бог да го прости, с дъщеря му Весела. Ние сме една общност на старите арапейци, вече второ поколение. Първото са открили на практика това място през 50-те години на миналия век. От 40 години ходя на Арапя, преди по няколко пъти в годината. Обичам си това място.