Пътна полиция стартира акция „Зима“ – три кампании за месец

0
21
Звезделин Колев Снимка: 24 часа

Акцентите – светлини и грайфери на колите, както и безопасността на пешеходците

Пътна полиция стартира от утре акция “Зима“, която ще продължи до 30 ноември. В нея се включват и Съюзът на българските автомобилисти и Българският червен кръст. Самата акция ще бъде разделена на три кампании, съобщи на пресконференция Звезделин Колев, началник на Пътна полиция.

,,Първата кампания е за безопасно пътно превозно средство за зимата, тя ще приключи на 10 ноември. При нея ще се взима отношение спрямо водачите без необходимото оборудване и велосипедистите, които не използват светлоотразителни жилетки. Втората част на акцията ще е от 11-и до 20 ноември и ще касае толерантността на пътя между пешеходците и водачите. По време на кампанията ще се организира контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите.  Третата част от акцията обхваща периода от 21 до 30 ноември, като тя ще бъде насочена към контрол по отношение на техническата изправност на автомобила, грайферите и светлинната система. Целта на акция “Зима“ е запазване на живота и здравето на хората“, разясни Колев.

,,През изминалия зимен период от 1 ноември до 31 март на територията на България са настъпили над 2000 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 221 души – 108 водачи, 52 пешеходци и 61 пътници“, коментира Мария Ботева от Пътна полиция и допълни, че по време на миналогодишната акция “Зима“ са били извършени 639 специализирани полицейски операции.

,,Времето не прощава. Ако караме внимателно, можем да стигнем здрави до крайната точка. Едно от важните неща, които искаме да отправим чрез нашите доброволци, е хората да разберат колко важно е да бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата. За целта особено важна е автомобилната аптечка“, добави Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here