Арестуваният Весо Брадата вербувал роми за протестите на Божков

0
813
Снимка: архив

Това твърди свидетел, цитиран на дело в съда

Собственикът на финансова къща „Маршал груп“ в столицата Веселин Денков-Брадата заедно с укриващия се в Дубай с 19 обвинения хазартен бос Васил Божков активно се е включил във финансирането на протестите в София. Това твърди в показанията си анонимен свидетел №565 по дело срещу Денков, цитирани от неговия адвокат Ина Лулчева в спецсъда, съобщи „Монитор“.

Там бе разгледана мярката за неотклонение на Денков по обвинение, че е участвал в организирана престъпна група и по-точно е давал пари на мъже, които въртели лихварска дейност и му давали процент от печалбата.

Според прокуратурата бандата е действала от януари 2018 г. до 28 август 2020 г.

Денков е арестуван на границата на връщане от Италия. Той бил информиран, че у нас го очаква повдигането на обвинение и след разговор с адвокат пристигнал в страната.

Прокуратурата поиска от съда да му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, цитирайки показанията на явни и анонимни свидетели, че е давал пари на Ивайло Георгиев–Пифа и на сина му Александър, с които те давали заеми срещу лихва.

После отчитали по 2,5% от лихвите на Денков, а останалата част от печалбата била за тях. При невръщане на парите имало заплахи и физически посегателства срещу длъжниците.

Държавното обвинение заяви в съда, че са събрани доказателства за обосновано предположение, че Весо Брадата е извършил престъпление и че на свобода има опасност да се укрие, тъй като срещу него има висящи наказателни производства.

Според защитата на Денков обаче нито един от свидетелите не твърди, че лично е видял как той дава пари на Пифа, а само, че са чували за това. Адвокатът преразказа част от показанията на анонимния свидетел №565, който чул, че Веселин Денков е посредник на Божков на улицата. Брадата се срещал с ромски лидери в ресторант „Невада“, за да осигурят хора за протестите.