Бащата на Борис Джонсън мина през България, за да наруши правилата и влезе в Гърция

0
40
Стенли Джонсън

Южната ни съседка забрани полетите от Великобритания до 15 юли

Бащата на министър-председателя на Великобритания е пътувал до Гърция през България, като по този начин е нарушил правителствените съвети по повод пътуванията заради пандемията. Стенли Джонсън е летял въпреки указанията на външното министерство, че британците не трябва да пътуват в чужбина, освен ако не е наложително, пише „Дейли Мейл“.

79-годишният мъж е пристигнал снощи в Атина, за да посети планинската си вила. Той се похвали с пътуването си в две публикации в инстаграм, показващи, че самолетът му лети над Атина.

Бившият евродепутат от торите е прелетял през българската столица София, защото гръцкото правителство забрани директните полети от Обединеното кралство до средата на юли. Говорейки от балкона на своята вила в Северна Гърция снощи, Джонсън-старши каза: „Аз съм в Пелион по бизнес – да докажа собствеността си с цел отдаване под наем за предстоящия сезон. Трябва да спазвам мерки за дистанциране в имота, защото тук го вземат много насериозно. Гърците се опитват да спрат груповите пристигания от Великобритания, но бяха много щастливи да ме приемат. Всичко, което искаха да знаят, е откъде идвам и какво ще правя. Премериха ми температурата и се мих два пъти. Трябва да възстановим въздушните мостове възможно най-скоро. От това, което видях, пристигането на британците няма да представлява опасност за гърците, защото тук са много внимателни.“

Вилата с четири спални в Пелион има басейн и тераси с изглед към планината и морето. Плажът е само на пет минути пеш през маслинова горичка. Пътуването на Джонсън показва, че е възможно да се пътува през трета държава, като се заобиколят правилата, предназначени да спрат разпространението на коронавируса.

Във вторник Гърция обяви, че удължава забраната си за полети в Обединеното кралство до 15 юли. Мерките ще бъдат подложени на непрекъснат преглед според премиера на страната Кириакос Мицотакис. Според сегашните правила Джонсън вероятно ще трябва да остане под карантина в продължение на 14 дни след завръщането си.