Бобоков искал от президентския секретар Пламен Узунов помощ за българско гражданство на руснак, питал го за собственик на майбах

0
87
Пламен Узунов

Специализираната прокуратура с нови разкрития за „топлата“ връзка между двамата

Специализираната прокуратура публикува снимки от комуникация между секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

„Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава”, посочват от прокуратурата.

От Специализираната прокуратура публикуват комуникация, отнасяща се до три отделни случая:

Първият случай е от 10.08.2017 г., свързан с руски гражданин и придобиванет от него на българско гражданство. След проведено интервю, на 13.09.2018 г., Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“, поради причини засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. Бобоков изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които бизнесменът изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока Бобоков и Узунов осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Бобоков иска от Узунов съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. Узунов уведомява Бобоков, че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Възложено е извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност” при МВР, информират от прокуратурата.

Снимки: ПРБ