Борисов: Гърция е от най-засегнатите от миграционната криза и това се отразява на България

0
25
Борисов и Кумуцакос Снимка: Правителствена пресслужба

700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината

България и Гърция имат сходни позиции по въпросите на миграцията и убежището и изрази готовност за продължаване на съвместната работа в отстояването на общите интереси като държави на предна линия, каза министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с министъра по миграционната политика на Гърция Георгиос Кумуцакос

Премиерът изтъкна сериозната работа на България по охраната на външната граница на Европейския съюз, отбелязвайки, че през последните години Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза и това неминуемо се отразява и на нашата страна.

Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината.

Борисов увери, че България участва активно в дейностите, насочени за подпомагане на южната ни съседка, които се координират от различните европейски агенции. Той изрази мнение, че е необходимо и активно сътрудничество с Турция по въпроса с миграцията.

Премиерът посочи, че взаимодействието ни с Гърция в сферата на вътрешните работи е на много високо ниво, изтъквайки, че двете страни работят заедно за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора и контрабандата. Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики , категоричен бе той.

Относно регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани Борисов изрази мнение, че този съвместен приоритет ще е от полза за по-тясната координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО, а също и в регионален план.