Борисов: До края на годината газовата връзка с Гърция трябва да е готова

0
25
Снимки: фейсбук

До момента са доставени тръбите по цялото трасе от 187 км, заварки са направени на 120 км

До края на годината интерконекторът с Гърция трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис – американски, израелски, египетски, от много източници. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи оглед на строителството в района на Димитровград.

Интерконекторът с Гърция ще има технически капацитет до 5 млрд. куб. м. годишно. Строителството върви с много добро темпо, като до момента са доставени тръбите по цялото трасе – 187 км. Разнесени са 150 км, а заварки са направени на почти 120 км. Газовата връзка ще пресича р. Марица и яз. „Студен кладенец“, като строителите ще спазят абсолютно всички екологични изисквания. Цената на целия проект е 144,8 млн евро, обясни Борисов.

Работим за 100% диверсификация и на електропроводната ни мрежа. Надграждаме с далекопроводи, за да изнасяме ток за Гърция, за Турция, за Румъния, с което да осигурим препитанието на хората в Южна България. 150 км от електропровода към подстанция „Бургас“ до подстанция „Марица-изток“ беше пуснат преди няколко седмици в експлоатация. Проектът е от общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор „Север – Юг“, посочи премиерът.