Борисов: Европейски лидери ми обещаха до 22 часа да освободят всички българи, задържани незаконно по границите

0
49
Снимка: МС

Всички панически въведоха мерките, които България въведе още на 28 февруари, припомни премиерът

Лидерите на страни от ЕС ми обещаха до 22 часа всички наши сънародници, които са спрени неправомерно по границите на Полша, Унгария, Словения, Хърватия с полицейски ескорт да бъдат прекарани през тези държави и да си дойдат в България, заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентно заседание на Европейския съвет.

Всеки един първо казва: важно ни е здравето на нашето население. Да, но и нас ни е важно здравето на всеки един българин, заяви министър-председателят.

Единствената хубава новина е, Европейският съвет ще заседава дистанционно. Една по една всички държави въведоха мерките, които България въвежда от 28 февруари. Някои страни закъсняха и действат панически, прибързано, а някои държави рушат буквално репутацията на ЕС, каза Борисов.

„С външните министри разговаряхме за нашите сънародници да ги приберем. Има в Мароко, в Манила. Тези, които влязат в България, трябва незабавно да се приберат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, в следващите 14 дни да не излизат“, препоръча премиерът и обясни, че властите ще бъдат изключително строги.

„Цял хотел на Лъвов мост с английски туристи го слагаме под карантина“, заяви премиерът. „Мерките са асоциализация. По един човек в магазина, на разстояние. България се дава за пример за навременните и правилни мерки. Взе се решение за ограничаване и спиране, разбира се, с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС с трети страни. За пътувания с цел екскурзии, разходки – абсурд. Ще останат само тировете за доставки, износ, защото индустрията ни работи за износ“, каза още Борисов.

„Нашите граничари ще имат още една тежка задача. Това, което мисля, че голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението ни с Турция важи. В другите държави комбинацията мигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят“, посочи премиерът.

„Няма нито една държава, която да има достатъчно защитни средства. Някои дори са в криза. Останах приятно изненадан, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Facebook и снимките с нашите предприята, голяма молба за маски и предпазни средства“, заяви министър-председателят.

„Макрон е прав. Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа, да спазват мерките. Благодаря на всички известни личности, защото народът се вслушва в тях. Приемаме всякакви съвети, дори и популистките. Огромни усилия, 80 млн. евро се дадоха от еврокомисията, за да произведе лекарство. Колкото по-бързо се намери лек за този грип, който ни нанесе щети във всички сфери, толкова по-добре“, каза още той.

„В непрекъснат контакт сме. Вече всички са се стреснали достатъчно. Виждате, че работата се е преустроила на бързи, директни, скоростни обороти“, добави той.

„И по време на втората световна война са сварили руснаците неподготвени в първите два дни. Ако има предприятия, в които не се взимат мерки, те накрая ще фалират. Ние сме казали, че поемаме 60% от заплата. То си зависи от нас. По пет пъти на ден излизаме пред вас и говорим. Когато се налага, сме максимално твърди. Ако продължат така, ще ги затворим много бързо. Да, ще платим на работниците за това, но после няма да имат работници“, закани се Борисов.

Според него във Франция и Австрия са взели тези панически мерки, защото „са натикали хората в урните в неделя“.