Борисов и Конте си размениха тениски на националните отбори

0
10
Бойко Борисов и Джузепе Конте Снимка: МС

Енергийната сигурност и търговията между България и Италия бяха сред акцентите в разговора на двамата премиери

„Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО. Имаме отлични двустранни отношения, за чието задълбочаване продължаваме активния политически диалог на всички нива и взаимодействието по въпросите от общ интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение по покана на българския си колега, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Двамата премиери сплотиха още повече връзката между двете страни, като си размениха тениски на националните отбори с изписани фамилиите на гърба им. Борисов получи фланелка на Италия с номер 10, а Конте на България със същия номер.

В хода на разговора премиерът Борисов изтъкна високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, както и желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар. Положителна оценка бе дадена на ръста от 10,2% на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017-а.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов отбеляза желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния сектор предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

Важна е ролята на Италия и за изграждането на „Балкански поток“ до границата със Сърбия, за което през септември миналата година “Булгартрансгаз“ и Консорциумът „Аркад“ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни заедно с други важни проекти допринася за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните маршрути.

Акцент в разговора между премиерите Борисов и Конте бе задълбочаването на сътрудничеството, обмена на добри практики и експертиза в областта на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните предимства на двете страни.

„Имаме възможности също за съвместни проекти и насърчаване на туризма“, каза още премиерът Борисов, изтъквайки природните дадености на България за морски, планински, културен, еко- и спа туризъм. Българският министър-председател изяви желание още за активизиране на партньорството в сферата на културното наследство. Премиерът Борисов подчерта пред италианския си колега Конте колко богата на артефакти е България, която заема челно място по този показател в Европа именно след Италия и Гърция.