Борисов нареди в бюджета за 2021 г. – лекарите с 600 лв. към заплатите, в МВР 15% скок на възнагражденията

0
146
Бойко Борисов

ВМА е пълна с военни заради Радев и продължава да ми размахва юмрук – с какво право, пита премиерът във фейсбук

В бюджет 2021 да бъде заложени 237 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на медиците. Лекарите ще получат допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв. Мярката ще засегне близо 40 000 медици. Това е наредил премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на партията си, която трябва да внесе изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, съобщи той във фейсбук.

Борисов иска да се заложат и 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР, което ще ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души. Допълнителни 143 млн. лв. пък са предвидени за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще се подкрепят 710 хил. деца.

„Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях“, пише премиерът.

Борисов казва, че не „приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на „Корен“ да не се провежда“. „ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук – с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората“, заключава премиерът.

Ето точния текст на поста му:

Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях. Затова депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат:
· 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.
· 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.
· Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца.
Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на „Корен“ да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук – с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората.