Борисов в Перник: Искам Икономическа полиция, тук няма невинни десетилетия наред

0
223
Бойко Борисов и Николай Нанков Снимка: фейсбук

На практика правим нова водопроводна система в движение, заяви премиерът. Бедственото положение в града по-вероятно ще се удължи, каза кметът

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Перник, за да се осведоми как върви работата по откриването на течове по трасето на остарялата водоснабдителна инфраструктура. С него са министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. На място е и областният управител Емил Костадинов, както и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

„Искам Икономическа полиция и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано. Такава безогледна безотговорност – тук няма невинни десетилетия наред“, нареди премиерът. Според Борисов в момента в община Перник на практика се изгражда в движение нова водопроводна и канализационна система. „На практика правим нова водопроводна система в движение. От близките градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, за да не се разкарваме само, а да докараме и материали: тръби, фуги“, заяви премиерът. „Да се извика проектант за пречиствателната станция. За да не се губят тези води, ако трябва, пуснете по национална сигурност поръчка – да стане веднага“, разпореди премиерът.

Според Николай Нанков в момента се осигуряват както водоноски, така и минерална вода. Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че проблемът с водната криза в Перник ще бъде успешно решен. „Ние ще направим всичко възможно да осигурим питейна вода и мисля, че ще се справим, но проблемът с инфраструктурата в Перник е трагичен“, посочва той. По думите на Караниколов благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура.

Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора също са включени, проверява се мрежата по Клон 2, става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят около 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят къде са предполагаемите аварии. Само за един месец са станали със 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

Според областния управител на Перник Емил Костадинов, според когото проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година.

Бедственото положение в града по-вероятно ще се удължи, каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред Канал 3.