Българите могат да пътуват без ограничения само в 11 страни от ЕС

0
42
Снимка: Pixabay

13 държави искат отрицателен PCR тест или поставят под карантина, в 2 може да се влиза само с основателна причина

Българите могат да пътуват без ограничения само в 11 страни от ЕС, или в по-малко от половината от държавите членки, пише „Монитор“.

От вчера в сила са нови изисквания за посещения зад граница. Така например Чехия иска тестове за коронавирус за българските сезонни работници. Гърция, в която влизаме само срещу отрицателен PCR тест, допълнително затегна мерките по сухопътните си граници.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас, цитиран от телевизионния канал AHT1, обяви, че земеделските работници, които се намират в Гърция и я напуснат преди 4 август, няма да имат право да влязат в страната до второ нареждане.

Наред с това освен приетите миналата седмица ограничения за граничния пункт Промахон (Кулата) на границата с България, който е и единственият отворен за туристически трафик, от полунощ във вторник срещу сряда влизането в Гърция ще може да се осъществява само по съществени причини през още пет пункта. Единият от тях е Маказа. Останалите са на границата с Албания, Северна Македония, Турция.

Освен Чехия и Гърция отрицателен PCR тест или карантина се предвиждат в още 11 държави. В други две българи могат да влизат единствено и само, ако имат основателна причина. Това са Дания и Финландия. Дания допуска наши сънародници при положение, че имат адресна регистрация там, трудов договор или документ, удостоверяващ бизнес пътуване. За Финландия няма подробна информация какво точно се изисква, но българи се допускат именно само с „основателна причина“.

Само преди ден Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обяви, че България и Румъния са съответно на четвърто и пето място в ЕС по нарастване на броя на новозаразените за последните 14 дни. Преди нас са само Люксембург, Швеция и Португалия.