Водният режим в Перник се отменя през юни

0
13
Язовир "Студена", сниман през ноември м.г.

Язовир „Студена“ има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона, започва изпускането му, каза министър Аврамова

„Вероятно през юни ще бъде премахнат режимът на водата в Перник“, съобщи пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите ѝ в момента в язовир „Студена“ има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона започва изпускането му.

„Към момента язовирът е пълен, затова очаквам по преценка на РЗИ-Перник, както и на министъра на околната среда и водите режимът на водоподаване в града да бъде премахнат още през юни“, съобщи Аврамова.

„Водопроводната мрежа е много стара, има много аварии и това обяснява защо се взима вода хем от язовира, хем от новопостроения водопровод до града“, обясни министърът.

Сега с усилията на държавата и отпуснатите 30 милиона лева на общината се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на мрежата в самия град, като предстои реализирането на голям проект на стойност над 103 милиона лева, които са по програма „Околна среда“ и бенефициент е ВиК-Перник.

„Водата в града е годна за пиене“, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството.