Връщат парите на платилите такса „коронавирус“ в консулството ни в Хага

0
16
българи
Екатерина Захариева

Срещу консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство

Ще бъдат върнати парите на българите, платили такса „коронавирус“ в консулството ни в Хага, стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева на брифинг в МС.

Таксата била 5 евро за българи и 10 евро за чужденци. Министърът заяви, че хората, които са я платили, са малко, двама българи вече са установени.

Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул на правилата, решението е да бъде предсрочно прекратена командировката му, да бъде върнат в София и ще действаме чрез образуване на дисциплинарно производство по Закона за дипломатическата служба, обясни Захариева.

Илиев обяснил, че искал да събира таксата, за да осигури предпазни заграждения пред консулската служба. Захариева уточни обаче, че тя е ремонтирана през 2019 г. Дори и да е бил с най-добри намерения, не може в грубо нарушение на законите да започнеш да събираш такса сам, коментира вицепремиерът.

По думите й има ежедневно случаи на българи, които искат да се върнат у нас. Работи се по всеки, като Захариева даде пример с подготовка на полет от Кипър.

Ирландия, Чехия, Великобритания са разрешили до момента българи с изтекли документи да се върнат в България.

От САЩ са информирали, че това решава служител на конкретно летище и в този смисъл не е сигурно.