Ген. Мутафчийски: Дано пикът на вируса да не е през септември, защото малко хора ще останат

0
546
Снимка: архив

Явно обаче няма да е този месец, казва шефът на оперативният щаб. 8 заразени под 50 г. са със сериозна симптоматика

„Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но явно няма да е този месец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, защото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек“, заяви шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг във ВМА.

163 са случаите на заразени с COVID-19 у нас. Трима са починали и трима оздравели. Новите случаи са в София – 18, общо 103, в Бургас още двама, които са контактни на първите и вече са четирима. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. 8 заразени под 50 г. са със сериозна симптоматика.

Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. „Наблюдава се едно безгрижие, което цари. Витошка е пълна с хора. Цял ден има обаждания относно рестрикцията. Това е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 души за един ден“, заяви генералът.

„Няма медикамент, който да е утвърден като лечебен спрямо коронавируса“, каза шефът на Щаба.

В белодробното отделение на столичната болница „Токуда“ е настанен заразен с коронавирус млад мъж, на около 34 години. Първоначално той е бил с двустранна бронхопневмония, стана ясно на брифинга.

В отговор на въпрос той подчерта, че появилата се информация, че хеликоптери пръскат край Карнобат, няма нищо общо с коронавируса. По думите му най-вероятно се пръска за комари.