Ген. Мутафчийски: Капацитетът на ВМА е надхвърлен, насочваме пациенти към други софийски болници

0
24
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: 24 zdrave. bg

Всички проби за коронавирус са отрицателни

Вчера са изследвани 83 души с грипоподобна симптоматика и пътували в рискова дестинация. Всички случаи са отрицателни. Това каза на редовния брифинг пред ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб.

По думите му е надхвърлен капацитетът на ВМА и се налага пациентите да бъдат насочвани в другите лечебни заведения, които са ангажирани с тази дейност в София. „Продължава процеса на повторно тестване, които са показали отрицателни резултати и имат развитие в клиничната картина в положителна насока, вече са без температура, без никакви оплаквания. При повторен отрицателен резултат ще бъдат освободени от болницата. Такива пациенти към момента са 5. Вчера не можахме да освободим пациента, както бяхме предвидили, защото изследванията станаха много късно, към 20.30 часа, през нощта не е удачно изписването на такива пациенти, днес ще бъде освободен“, каза още началникът на ВМА, цитиран от „Фокус“.

„През нощта във ВМА са приети 6 човека, които днес ще бъдат тествани през работния ден. Четирите разкрити лаборатории в Стара Загора, Варна и Националната лаборатория и във ВМА се разкри още една лаборатория, така че по-експедитивно да се извършват изследванията и в по-големи обеми да приемаме пациенти“, уточни още той.

98 000 са доказано заразените с коронавурус. Над 3300 са смъртните случаи за целия свят, съобщи още проф. Мутафчийски.

„Шестима заразени има в Румъния, Словения, в Северна Македония – един. В Босна и Херцеговина има два случая. Наблюдаваме Германия и Франция, там има около 500 случая, в Италия са над 3000 обявените. В България няма доказан случай“, отбеляза ген. Мутафчийски.

„Дадохме препоръки към спортния министър Кралев за евентуални провеждани събития на територията на България. Следвали сме примера на всички държави, които са засегнати с коронавирус, при нас пък има грипна епидемия. Всички спортисти, които пристигат от чужбина, трябва да осигурят за своите спортисти 14-дневна карантина за своите спортисти под лекарско наблюдение и след това да се включат в събитията. Изключително приятно сме изненадани от колаборацията с БФС. Вчера имахме разговори с тях и бяха отменени всички състезания в непрофесионалната футболна лига, те са над 400, по време на обявената грипна епидемия“, посочи ген.-майор Мутафчийски.