Гешев: Има безпрецедентен политически натиск

0
208
Иван Гешев Снимка: БНТ

Никой не се интересуваше от законовите норми, а само от това да бъде провалена процедурата, коментира избраният за главен прокурор

“Има безпрецедентен натиск. Напълно споделям становищата на професионалната общност за описания от тях политически натиск. Политическият натиск е видим, не го ли виждате”, каза пред репортери Иван Гешев малко след като ВСС го избра за главен прокурор.

“Една партия прекъсна кампанията си, за да се насочи срещу кандидатурата ми. Ясно е, че това е безпрецедентна процедура в рамките на ЕС и България. Спокойно може да кандидатстваме за рекорд на “Гинес” за проведената процедура. Никой не се интересуваше от законовите норми, а само от това да бъде провалена процедурата. Защо е друг въпрос”, заяви още той.

“Трима представители на ВСС – Олга Керелска, Атанаска Дишева и Лозан Панов, говориха политически и с липса на правни доводи. За това и казах на Дишева, че пред нея вероятно седи блестяща кариера като общински съветник. Тя видя заплаха в тези думи. Ако бях казал и “добър ден”, пак щеше да го сметне за заплаха”, разкри Иван Гешев.

“Никога не съм коментирал медии, а само политически сили. Коментирал съм и имена на подсъдими”, отговори Гешев на журналистически въпрос.

“Оттук нататък потвърждаващото решение ще се изпрати на президента”, каза правосъдният министър Данаил Кирилов. „Процедурата не е приключила. Президентът трябва да подпише указа за назначаването ми. Надявам се, че ще се спази конституцията“, коментира Гешев.

„Ако имам какво да ви кажа, ще го направя“, отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос дали ще оглави комисия „Антикорупция“.

„Конституцията е категорична – президентът няма право да не издаде указ. ВСС действа в условия на оперативна самостоятелност, независимо дали президентът харесва кандидата“, завърши Иван Гешев.