Горанов няма да намалява ДДС-то за хотелиерите и ресторантьорите

0
50
Владислав Горанов

Трябва да почнем дебата за наредбата за касовите апарати отначало, казва финансовият министър

Няма да намалявам ДДС-то за хотелиерите и ресторантьорите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредна среща в Министерския съвет днес с хотелиери, ресторантьори, туроператори, търговски вериги и представители на софтуерния бранш, за да обсъдят всички спорни точки около наредбата за касовите апарати. От бизнеса обаче решиха да повдигнат и темата за намаляването на ставките за хотелиерите и ресторантьорите на 5%, за което те настояват, съобщи Economic.bg=

На въпрос от страна на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) дали ставките ще се намалят, Горанов беше категоричен: „Няма да намалявам ДДС-то“.

Междувременно обаче финансовият министър заяви, че идеята на конкретната среща, която днес той заедно с Националната агенция за приходите (НАП) организира, е да се постави началото на открит дебат, свързан с Наредба Н-18 за касовите апарати. „Идеята е да поставим началото на един открит дебат. Ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да почнем дебата отначало. Положихме усилия година и половина да чистим теми. Иска ми се днес да очертаем рамка около принципите“, каза Горанов.

По думите му голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. „Някои използват наредбата като смокинов лист, за да прикрият погрешен начин за правене на бизнес. Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива – че всички икономически субекти са поставени на една плоскост“, заяви Горанов.

По време на срещата от изказванията на бизнеса стана ясно, че те подкрепят наредбата и целта на правителството да се извади на светло бизнесът. Но всеки бранш има своите съображения и притеснения, че Наредба Н-18 ще затрудни функционирането на бизнеса.

Въпросната наредба бе отложена с шест месеца, въпреки че самият Владислав Горанов беше категоричен, че отсрочка няма да има. Преди да стане ясно, че тя се отлага с половин година, всички търговци трябваше до 31 януари 2020 г. да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време.