Да искаш увеличение на заплатата с 30% си е рекет по време на пандемия

0
109
Снимка Медиапул, архив

Ще знам поне кои са рекетьорите и ще ги презирам

Нидал Алгафари Снимка: фейсбук

Нидал Алгафари, фейсбук

Приятели,

начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване.

Да, част от взетите мерки са неадекватни.

Защо? Защото пандемии не е имало от много, много, ама много години. За това специалистите по инфекциозни болести не са толкова, колкото са нужни. Дали може в рамките на два или три месеца да пригодиш такива в нужния им брой? Не можеш. Можеш да осигуриш легла, апаратура, линейки, болници, но специалисти не може.

Не можеш да насилиш човеците с придобито силно его, че трябва да спазват правила, които не им се нравят. Не можеш да образоваш простак за два месеца. Не можеш да накараш съселяни да не гонят доброволка санитарка. Не можеш да убедиш държавните и общинските чиновници, че времето за рекет не е сега.

Като виждаш, че държавата е пред катастрофа, да я засилваш в пропастта, като искаш увеличение с тридесет процента от данъците на всички ни, е грозно, неморално и си е рекет по време на пандемия.

Не искам да задавам въпроси, като… С какво точно сте повече от инженерите, учителите, учените, читалищните деятели, музейните такива? Само защото ви се наложи да стоите прави и да пазите протестиращите от самите тях ли?

Приятели,

пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването.

От това, че когато трябва да отделяме от данъците ни средства за борба с пандемията, да се осигуряват поне материалните ресурси за тази жестока битка, няколко хиляди искат и ще вземат от кислорода на умиращите, от ваксините на незаболелите и най-вече стотици ще им секне бъдещето, защото всеки иска държавата да го дотира и да му осигури същия стандарт на живот като преди пандемията, а на някои да им се увеличат заплатите.

И това ще отмине, приятели! Но след като се случи, ще знам поне кои са рекетьорите и ще ги презирам.