Двама лумпени замеряха с яйца здравния министър, задържаха ги

0
585
Костадин Ангелов

Публиката на мача с Унгария – до 20% от капацитета на стадиона, зрителите – през две седалки

Здравни инспектори ще следят за спазване на епидемичните мерки от зрителите на мача България -Унгария, който ще се играе на националния стадион. Маските на открито не са задължителни, но ще се следи за дистанцията. Това заяви в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов, който участва в заседание на областния кризисен щаб.

Той допълни, че има разрешение от УЕФА да се допуска до 30% публика на стадиона. „Ние сме я свели до 20%, като ще се сяда през две седалки“, добави Ангелов.

На влизане в сградата на областната управа в Пловдив двама младежи са го замеряли с яйца. Така искали да изразят протеста си към правителството. Те обаче бързо са били задържани от органите на реда.

„Нямах възможност да разговарям с тях. Дори не ги видях. Изненадан съм. Проблемите се решават с диалог“, коментира по-късно Ангелов. Той допълни, че не са могли да го улучат, съобщава Dnes.bg.

В Пловдив министърът похвали областната управа и местната РЗИ за организацията по справяне със заразата. По думите му заетостта на леглата в града и областта е по-ниска от средноизползваната за страната. По данни на Националната информационна система за последното денонощие заразените в града и областта са 65.

Ангелов обаче даде друга цифра. „Към дата 7 октомври имаме 99 с положителни тестове, а в интензивното са били шестима, като двама от тях са починали тази нощ. Те са били с придружаващи заболявания“, каза той. По думите му от началото на пандемията досега има инфектирани 126 медицински лица, от тях 74 са излекувани.

„Сега имаме 52 активни случая, като в лечебни заведения са настанени шестима – двама лекари, две сестри, санитар и още един. Останалите се лекуват в домашни условия“, каза проф. Ангелов.

Той повтори, че страната ни е на добро място в ЕС и на 7-мо по смъртност. Това ни дава основание да не въвеждаме допълнителни мерки“, допълни проф. Ангелов.

Попитан до него стигнало ли е писмото на д-р Димитър Кехайов, който продава своята награда, защото получава 900 лева заплата в Пета градска болница в София, министърът заяви, че не се е запознал.

„Трудно ми е да коментирам заплатите в общинските здравни заведения. От 1 август са увеличени клиничните пътеки и средствата от тях се разпределят от собствениците на болниците“, каза Ангелов.