Депутатите от ДПС спират да ходят на работа от понеделник

0
220
Снимка: Dnes.bg

Пак скандали днес около кворума в парламента

ДПС няма да участва в работата на парламента от другата седмица, съобщи на брифинг заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов. Това изявление бе предшествано от поредните скандали около кворума в парламента. От седмици БСП и ДПС отказват да се регистрират, за да провалят заседанията.

Днес БСП първо обвини управляващите, че председателството на Народното събрание е допуснало карантиниран депутат в зала, за да осигури кворум. В отговор народният представител от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов отговори, че няма разпореждане от РЗИ въпросният депутат да бъде карантиниран.

После депутатите от ГЕРБ предложиха да се направи поименна проверка на присъстващите на заседанието. Проверката на кворума може да бъде направена веднъж по време на заседание по решение на председателя на парламента или по искане на парламентарна група.

Веднага след като бе взето решение за проверката, от БСП и ДПС побързаха да напуснат залата, за да не бъдат преброени и записани. Цвета Караянчева обаче записа имената на някои депутати от опозицията, които все още физически се намирали в залата и обяви, че кворумът е от 130 депутати.

Това обаче разгневи БСП и ДПС, които обявиха поименната проверка за нелигитимна. Те поискаха имената им да бъдат премахнати от списъка, тъй като са били забелязани при излизане от залата, но не са искали да бъдат регистрирани.

„Лично аз видях, както и над 100 народни представители, вашето тяло беше в тази зала“, отговори на червения Таско Ерменков председателстващият заседанието Валери Симеонов.

„В момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата“, включи се и Цвета Караянчева. Тя припомни и как е бил осигуряван кворумът по времето на кабинета „Орешарски“ и как са били броени депутатите в пленарната зала тогава.