Депутатите разшириха правомощията на разузнаването

0
37
парламент
Снимка: архив

Парламентът създаде междуведомствено контратерористично звено

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове и заплахи“, както и да организира „собствени комуникации за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури“.

Новите текстове дават възможност на агентите на ДАНС да установяват самоличност на лица, спрямо които се предприемат конкретни действия по закон. Досега това можеха да правят единствено органите на МВР, съобщава БГНЕС.

Депутатите гласуваха още създаването на специално междуведомствено контратерористично звено, в което да участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, ДАР, служба „Военна информация“ при Министерството на отбраната, както и Агенция „Митници. Предложението за това бе мотивирано с необходимостта от по-близко оперативно взаимодействие при планирането и прилагането на мерки за предотвратяване на терористични нападения на територията на България в случаи, по които работят няколко институции.

Със специален режим на движение по пътищата ще се ползват определени структури на Държавна агенция „Разузнаване“ и на служба „Военна информация“, за да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, да се осигури физическа защита на служители или сътрудници, както и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица.