Депутатите решиха: Студеният резерв само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“

0
14
доган
ТЕЦ "Варна"

Промените бяха заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката

Депутатите приеха промените за студения резерв, предаде Агенция „Фокус“. Те бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. „За“ предложението гласуваха 105 народни представители, „против“ – 12, нямаше „въздържали се“.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представи на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергината система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на еленергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната инициатива идва, след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток II“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“, която е собственост на Ахмед Доган.