ДПС: И Десислава Радева да си плаща за охрана от НСО

0
179
избори
Мустафа Карадайъ

Партията внесе проектопромени в закона за службата – депутати и членове на семействата на президента, премиера и парламентарния шеф да си плащат за охрана

ДПС внесе предложение за промяна на Закона за НСО, съобщиха от пресцентъра на движението.

С настоящия законопроект се уреждат обществените отношения, регламентиращи реда и начина за охрана от НСО на кръга от лица, посочени в чл.22, ал.1, т. 2-4 от закона, а именно: народни представители, членове на семействата на президента, парламентарния шеф и премиера, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Промените ще засегнат съпругата на президента Десислава Радева, депутатът Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Предвижда се тези лица, в случай че са налице основания за осигуряване охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа утвърдена от министъра на финансите, по предложение на Началника на Националната служба за охрана. Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице.

Проектопромените са внесени от депутати Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.