Захариева: На 2 септември ще разберем дали ще има оставка

0
96
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Проектът на конституция няма да се приеме от този парламент, той просто ще гласува решение за свикване на Велико народно събрание, каза външният министър

На 2 септември ще разберем дали ще има 120 подписа в подкрепа на предложението на ГЕРБ и ако да, още тогава има готовност за оставка, каза пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Години наред се дебатира необходимостта от свикване на Велико народно събрание, но никой не го е направил, включително редица политически партии са изнасяли и предизборните си кампании на това. Ние го направихме, заяви Захариева и призова да се чете предложението на ГЕРБ.

Нека политическите партии, които се заявяват за съществени реформи, да обяснят на хората защо, когато се предлага възможност за наистина съществени реформи, те са против това. Проектът на конституция няма да се приеме от това Народно събрание, то просто ще гласува решение за свикване на ВНС, каза още Захариева.

В момента в Изборния кодекс няма правила за избиране на Велико Народно събрание. Тя подчерта, че предложението за намаляване на броя на депутатите на 120 подлежи на гласуване.

По думите ѝ в новата конституция остава разделението на властите.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, обясни вицепремиерът.

Тя смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120.

„Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ“, обясни Захариева.

Относно снощния коментар на президента Румен Радев от Варна, който нарече министър-председателя „абсолютно невнятен” и заяви, че оставката трябва да е незабавна и безусловна, вицепремиерът посочи, че президентът не се държи като президент, а като опозиционен лидер.

Тя коментира и напрежението пред румънското посолство, където протестиращи изпотрошиха кола, в която бяха жена и две малки деца.

Вие какво предлагате – полицията да охранява нарушението на закона ли? Пътувате нанакъде и без предварително обявяване някой решава и блокира кръстовище, през което трябва да минете. Часове по-рано няма как да се предвиди това, каза Захариева.

Не съм министър на вътрешните работи, за да давам оценка за снощи, но мисля, че през цялото време полицията си върши много добре работата, повтори Захариева. Тези, които призовават за правов ред, сами трябва да го съблюдават, настоя тя по адрес на протестиращите.