Инвестиция за 26 млн. лв. в Кюстендил отваря нови работни места

0
57
Снимки: ГЕРБ

Ще бъде изградена фабрика за кухненско оборудване от последно поколение

На официална церемония в Кюстендил министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас „А“ на Едуард Шот – представител на фирмата инвеститор. Инвестицията е на стойност около 26 млн. лв., които ще се вложат в изграждане на фабрика за изработването на кухненско оборудване от последно поколение.

„През изминалия мандат създадохме стабилна и предсказуема индустриална и инвестиционна среда, която насърчава иновациите и привлича стратегически инвеститори. Инвеститори, които дори в период на криза, създават и развиват бизнес, съобразен с новите екологични стандарти. Потвърждение за това е предстоящото изграждане близо до Кюстендил на фабрика от последно поколение за кухненски мебели, което ще даде сериозен икономически импулс за региона. Не само говорим за инвестиции и иновации – те вече се реализират.“ Това заяви Христо Терзийски, водач на листата на ГЕРБ-СДС за Кюстендилска област.

„Ще бъдат увеличени публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса за разработване, внедряване и технологична база в иновационната дейност – от 127 млн. лв. за последните 4 години до 760 млн. лева до 2025 г. Очакваме това да доведе до повишаване на общата производителност на предприятията с над 10%“, заяви още той.

Обходният път на Севлиево става приоритет за държавата заради очаквания трафик след изграждането на тунел под връх Шипка.

Това коментира водачът на листата на ГЕРБ за Габровска област Томислав Дончев, който заедно с кандидатите за народни представители Невена Минева и Павлин Ганчев, кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и областния координатор на ГЕРБ Цветомир Михов се срещнаха с граждани и представители на големи фирми в Севлиево.

„Трябва да продължим тенденцията от последните години за инвестиции в нови производства от сферата на НИРД. Областта трябва да се превърне в икономическия мотор на Северна България. Приоритет е и изграждането на индустриална зона между Габрово и Севлиево”, каза още Дончев. Той се запозна на място и с рехабилитацията на улици в Севлиево, която се извършва с финансиране от държавата.

Дончев информира още, че със средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат санирани нови над 2000 многофамилни жилищни сгради, както и още толкова еднофамилни къщи и че над 120 000 семейства ще живеят в обновени домове.

„С община Брезово работим в екип вече повече от година и успяхме да решим едни от най-сериозните проблеми, свързани с пътната инфраструктура и водоснабдяването на населените места“.

Това заяви водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС Дани Каназирева при посещението си в село Пъдарско, където заради наличието на естествен уран в питейната вода е изграден нов водопровод.

Тя бе придружена от кандидата за народен представител Младен Шишков. Посрещнаха ги кметът на общината Христо Енков и Мария Вълева, кмет на село Пъдарско.

„Новият водопровод в селото решава дългосрочно проблема с качеството на питейната вода. Новата мрежа е с дължина 1,6 км и захранва Пъдарско от помпената станция на близкото село Борец, което е на територията на община Раковски. Най-важното е, когато има проблем, да се намери бързо и ефективно решение. В случая се обединиха две общини, а Областна администрация придвижи бързо документацията. Проектирането, материалите и финансирането на водопровода са от страна на държавното дружество ВиК“, коментира Каназирева.

Кметът на общината Христо Енков съобщи, че са направени всички необходими проби за качеството на водата и вече има становище от РЗИ за нейната годност. „Жителите на Пъдарско с години чакаха решение на проблема с питейната вода. С общи усилия и наистина благодарение на добрата комуникация с ВиК и Областна администрация, намерихме решението“, допълни той. От своя страна кметът на Пъдарско Мария Вълева благодари за бързия начин, по който бе разрешен проблемът. „Хората вече могат да бъдат напълно спокойни, че водата е годна за пиене“, допълни Вълева.

Кметът Енков посочи, че с бързи темпове върви ремонтът на пътя между Раковски и Брезово. Участъкът е част от републиканския пътна мрежа и свързва Пловдив с курорта Павел баня, а община Брезово има потенциал и идеи за развитие на туризма. През 2020 година с отпуснатите средства от държавата е извършена рехабилитация на улична мрежа в гр. Брезово, с. Борец, с. Чоба и с. Пъдарско. Одобрени са и проектни предложения за ремонт на НЧ „Отец Паисий -1876 г.“, където вече се работи, на спортно игрище в двора на СУ „Хр. Смирненски“ и ПГ „Златю Бояджиев.