Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако правителството подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, преди да е изчистила фалшификациите в историята си

0
75
каракачанов
Красимир Каракачанов

Тя не изпълнява договора за добросъседство, твърди вицепремиерът

Българският кабинет да излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Евросъюза, поиска в Нова тв вицепремиерът Красимир Каракачанов заради изказване на президента Стефан Пендаровски. И постави ултиматум, че ако това не бъде направено, ВМРО ще напусне властта.

Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“.

„Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Северна Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му“, заяви  вицепремиерът.

„Единственото правилно решение е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Северна Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим“, заяви вицепремиерът.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това – на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания договор за добросъседство между двете държави.

Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, каквито наблюдавахме в продължение на 30 г., заявява още Каракачанов.