Каракачанов: ВМРО предлага 6 неща за промяна в конституцията

0
40
каракачанов
Красимир Каракачанов

Сред тях са задължително гласуване и образователен ценз за гласуващите, връщане на донаборната служба и право на президента на законодателна инициатива

ВМРО предлага 6 неща за промяна в конституцията – образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Това се казва в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във фейсбук профила му по повод изявлението, направено от министър-председателя Бойко Борисов по-рано днес.

„Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено“, заявява вицепремиерът.

Каракачанов припомня, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста.

„Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията“, подчертава Каракачанов.

„Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот“, казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира.

Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуват „задължително“, като и ще понижи ефекта на купените цигански гласове и на корпоративния вот.

Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол, заявява още лидерът на ВМРО.