Кметът на Созопол: Ще премахнем огради и постройки, които пречат на достъпа до морето край Буджака

0
87
Имотът на Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол Снимки: ПРБ

Имотът на Иво Прокопиев е сред тях

Трябва да се премахнат постройките и оградите, които ограничават достъпа до морето в местността Буджака, това каза по bTV кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Къщата на Иво Прокопиев е затворила достъпа до скалите в Буджака, показа преди дни проверка на Върховната административна прокуратурата (ВАП). От прокуратурата показаха снимки на луксозното имение и опасната пътечката, по която са принудени да се движат хората, за да стигнат до плажа.

Това е пътечката в Буджака, по която единствено се стига до брега.

В местността Буджака беше установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали.

„Много достъпи до морето са запушени. Ще направим обследване на всички достъпи. Ако са леки постройки, които не изискват тежка техника, ще ги премахнем до 30 септември, когато изтича срокът за забрана за строителството, ако е по-масивно, ще изчакаме 30 септември и ще предприемем действия след това“, категоричен е кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

След като се оказа, че практиката да се строи върху скалите изглежда законна, местните жители излязоха на протест. Някои от тях заявиха, че имало даже сигнали за запушени пещери. Възмутени хора твърдят, че не могат да стигнат нито до нос Колокита, нито до Райския залив.

По техни думи има също и някои охранителни фирми, които ги гонят, превишавайки правомощията си. На скалите пък се виждат табели от рода на „Частен имот” и „Няма изход”.

Върху скалите има още две нови постройки, а проблемът съществува от 2007 г., разказаха пред bTV протестиращи.