Между „Осанна” и „Разпни го”: Как Георги Георгиев от БОЕЦ вече не иска прокурор за ген. Мутафчийски, а помощ

0
3906
Георги Георгиев

Лидерът на свързаната с Цветан Василев организация се намира във ВМА с ковид-19, въпреки че доскоро твърдеше, че началникът й е престъпник. С какво Георгиев и жена му са по-различни от другите граждани, та за тях се полагат специални грижи

Правен свят

Две думи – „осанна“ и „разпни го“, думи които описват целия екзистенциален преход на човечеството, днес изглеждат все по-актуални в редица обикновени житейски ситуации, а тези, които ги изричат нерядко са разбрали смисъла и посланията им по трудния начин. Красноречив пример за това е случаят на лидера на сдружението, свързано с банкера-беглец Цветан Василев – БОЕЦ, който през последните дни, заедно със съпругата си, се оказа тежко болен от коварната зараза COVID-19.

От публикация на привърженици на Георги Георгиев във Фейсбук става ясно, че той е заразен от две седмици, а миналия вторник е бил приет в болница във Видин, откъдето е родом. Тежко се оказва състоянието и на съпругата на Георгиев, която се е влошила в петък и също се е наложило нейното хоспитализиране. Може би за някои ще се яви обикновен детайлът, че макар и изразената признателност към лекарите и медицинските лица, които са се погрижили за живота и здравето на Георгиев и съпругата му, към момента двамата се намират в болници в София. На този етап съпругата на лидера на БОЕЦ – Мариела, е приета в клиника „Лозенец“, а Георги – във ВМА, като не е ясно кое е наложило преместването им от видинската болница в столицата.

Парадоксално или не, на 18 май т.г. малко след провокативното интервю на журналистката Миролюба Бенатова с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, при което той предупреди, че ако мерките не се спазват повсеместно, то ще се стигне до кризисни нива на заболяваемостта, както и че предстои много хора да загубят битката за живота си, не кой да е друг, а именно Георги Георгиев от името на БОЕЦ подаде сигнал до прокуратурата, в който поиска срещу ген. Мутафчийски да започне разследване, а той публично да бъде обявен за престъпник заради това, че е предупредил за тежките последици, до които пандемията ще доведе.

„БОЕЦ считаме, че това е престъпление по чл. 326, ал. 1 и ал. 2 от НК с предвидено наказание до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Като утежняващо вината е обстоятелството, че генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски извършва престъплението в качеството си на длъжностно лице – председател на Националният оперативен щаб, чиято отговорност и задължение е да информира обществото и така обявената от него позиция в това интервю, че „много хора ще измрат, яко ще измрат” предизвиква настъпването на значителни вредни последици изразяващи се в масови притеснения сред българското общество и паника от една страна и срив на доверието в НОЩ и държавните институции от друга страна“, написаха през май от сдружението на Георгиев, като лично се похвалиха с геройството си да поискат разследване за началника на ВМА в страницата си в интернет.

Нещо повече – в съобщението си относно сигнала срещу ген. Мутафчийски от БОЕЦ си позволяват дори да го наричат „носна кърпичка“ и „бушон на Борисов“, демонстрирайки пълното си презрение към него, а с това и към цялата здравна система и опитите на медицинските лица да поведат с положителен резултат във войната с пандемията. Именно организацията на Георгиев бе и една от най-активните борци срещу въвеждането на по-строги мерки в България и бе сред най-шумните рупори на съпротивата срещу тях.

Не така обаче стои въпросът сега, когато се оказва, че Георгиев и съпругата му са станали обект на едни по-специални грижи от останалите граждани в столичните болници и в частност във ВМА, тъй като явно средствата и усилията на медиците във Видин са им се сторили недостатъчно добри. Сега вече близките и привържениците на Георгиев не мислят, че лекарите са „носни кърпички“, а изразяват увереност, че в лечебните заведения ще бъдат положени максималните грижи за ментора им.

Самият факт, че лидерът на БОЕЦ и съпругата му са получили по-специални грижи от повечето граждани, за част от които видяхме как губят битката за живота си пред самия праг на болниците, предизвика недвусмислено и реакции от свидетелите на случващото се, като някои от коментарите около новините за здравословното състояние на Георгиев бяха именно в посока, че ситуацията очевидно говори за двоен стандарт. Излиза така, че ако си върл противник на всичко държавно, в това число и на здравните грижи в държавата си и целенасочено и последователно работиш, за да бъдат дискредитирани институциите, то тогава задължително ще получиш повече внимание и повече грижа, ако това ти се наложи.

А дали подобна претенция е морална и справедлива може всеки сам да прецени за себе си, особено на фона на драматичните нива на заболеваемост, постигнати в страната ни именно заради хора като Георгиев и последователите му, които обявиха мерките за ненужни, а пандемията – за измислена, след което бързо поискаха помощ за себе си и семействата си, при това с преимущество.