Меркел към Борисов и Заев: Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона

0
65
Ангела Меркел

Със страните от Западните Балкани заедно действаме по европейски, каза българският премиер

„Изключително доволен съм, че подписахме софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани – заедно действаме по европейски“, заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместен брифин със северномакедонския премиер Зоран Заев и германския канцлер Ангело Меркел след срещата на върха по Берлинския процес.

„В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един, дойдохме, обединихме се и дадохме перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните. Защото всички 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро дадоха възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани. Изключително благодарен и доволен съм от колегите, че се съгласиха да подпишем софийска декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани“, заяви Борисов и благодари за това, че заедно действат по европейски.

„Декларацията за общ регионален пазар – също наша идея и мечта“, добави той. Борисов уточни, че по този начин 20-милионното население на Балканите ще бъде с много по-високи доходи и ще остане в този регион.

„На днешната среща имахме възможността да обсъдим ключовите стратегически насоки за региона и визията за екшън план за общ регионален пазар и зелен дневен ред за Западните Балкани. Подписването на двете декларации ще засили икономическия растеж и развитието на региона, а също така ще обърне вниманието към някои от свързаните с това проблеми на околната среда и здравеопазването, като ще предложи и голям потенциал за разкриване на нови работни места, както и за регионалното споразумение за пътуване с лични карти“, заяви на свой ред Заев.

„Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България. За мен, а вярвам, че е така и за всички нас, това е доказателство, че регионът осъществява по-силна връзка в процеса. В същото време това е отлична платформа за бъдещето развитие на отношенията ни. Тази среща се случва в безпрецедентните времена на пандемия и всички се борим с огромното предизвикателство да защитим гражданите си и да предотвратим тежките икономически последствия“, допълни той.

Анкела Меркел заяви:

„Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София. Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали, въпреки че срещата се провежда в тези трудни времена“.

Тя подчерта, че общият пазар е изключително важен, а климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел отбеляза, че не трябва да забравяме, че освен предизвикателствата на COVID-19, климатичните промени остават важен въпрос. „Показвате, че виждате тази отговорност“, коментира тя и окуражи всички страни от Западните Балкани да насърчават и сътрудничеството в областта на науката.

Канцлерът покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

„Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона“, обърна се към Борисов и Заев Меркел, след като засега България блокира Северна Македония за влизането й в ЕС, макар този въпрос да не бе сред обсъжданите по време на срещата.