МОН препоръчва на директорите на училища: Втора смяна да приключва до 18.30

0
116
Таня Михайлова Снимка: Офнюз

Обмисляме го заради безопасността на децата, каза за DarikNews зам.-министър Таня Михайлова

Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на безопасността на децата. Това обсъждат от ръководството на Министерството на образованието и науката, съобщи за DarikNews зам.-министър Таня Михайлова.

„Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани“, коментира зам.-министърката на образованието, която призна, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата.

„Ето, 23-то СУ е един добър пример. Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят“, добави Таня Михайлова. Според зам. образователната министърка така децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са все още по-концентрирани и по-малко изнервени.

По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно – през зимата, в големите градове няма как да бъде въведен скоро. За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи, каза Таня Михайлова. „За големите градове перидоът е доста по-голям. Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление, поради демографския проблем, защото няма деца“, коментира Михайлова. Когато децата минат на едносменен режим, ще започват в 8.00, а някои дори в 8.30 учебните занятия.

Зам.-министър Таня Михайлова коментира и недоволството на някои родители, че отново междусрочната ваканция е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище.

По думите й това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок.

Както всяка година, дните се броят стриктно и учебните през първия срок не трябва да надвишават тези през втория срок. А сметките се объркват и когато има национални празници и се налага и понеделник да бъде почивен, защото така намаляват учебните дни, обсни още зам.-министърката.

„Това е ден за пренастройка – да не започне детето от втора смяна в единия ден на следващия ден първа смяна, вече за втория срок. Няма нищо драматично. Междусрочната ваканция винаги е била 1 ден между двата срока. Логиката е, че това е чисто организационен ден“, добави още заместничката на Красимир Вълчев.