Нанков: Георги Свиленски е зле подготвен и може би подвежда шефовете си в БСП за тол системата

0
120
оставка
Николай Нанков

Денонощно има хакерски атаки срещу тол системата, която е основният инструмент в борбата на държавата срещу сивия сектор, казва зам.-министърът

Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни, каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на брифинг в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи DarikNews.

„Георги Свиленски не ни разочарова. Отново зле подготвен. Може би подвежда партийните си шефове, но когато се опитва да подвежда българските граждани, мисля, че е редно да отреагираме. На първо място аз не знам дали да направим теза – лъжа от неговата или друга уста, контратеза или по-скоро да ги обобщим“, каза още Нанков.

Той уточни, че тол системата е основният инструмент в борбата на държавата срещу сивия сектор. „Нещо, което многократно сме коментирали и което е ясно за всички български граждани. Целта ни не е борба с дребния нарушител, а със сивия сектор в транспортния бранш“, уточни още Нанков.

Освен това Николай Нанков разкри, че денонощно има хакерски атаки срещу тол системата и уточни, че последната е от събота вечерта. Става въпрос за десетки хиляди опити в секунда за пререгистрация на електронна винетка и за верификация, стана ясно още думите на зам.-министъра.

„Хубаво е, че колегите от националното тол управление информират компетентните служби“, каза още Нанков. Той изрази убедеността си, че органите на реда ще установят кои са извършителите, откъдето може да се съди и за мотивите.

„Не трябва да пропускаме и факта, че тол системата е интегрирана в пълнота със системите на Агенция „Митници“, НАП, системата на МВР. Знаем, че миналата седмица беше одобрена инструкцията по отношение на съвместната работа на тези контролни агенции. Така че по отношение на борбата със сивия сектор в транспортния бранш, резултатите ще бъдат реални още през настоящата година“, заяви зам.-министърът. Според него това е една от сериозните предпоставки за големия отпор срещу тол системата.