Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки, коментира премиерът

0
48
Строежът в Алепу Снимка: БНР

„Ако това е подпорна стена в Алепу и вие ме убеждавате, че тези кутийки не са хотел, сградата ще стане едно прекрасно местообитание на птички“, казал Борисов на шефа на строителния контрол, преди да го прати на проверка

Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не – излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа – на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в „Панорама“ по БНТ. Борисов обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено – брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.

Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. „Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата – дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи“.

Бойко Борисов обясни: Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме – паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве.

Премиерът разказа и, че много хора са го упрекнали, че е избрал Мутафчийски, Кънчев или Кантарджиев за щаба. „Между двете теории – аз карах точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се проявяваха, както Мутафчийски настояваше, и в същото време много бързо отпускайки местата- там където позволяваше, и затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: За коронавируса правилото е… няма такова! Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия, издъниха се!

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност. Когато човек знае и вижда. Той припомни репортажите от Италия и Ню Йорк и за да се случи това, според него е било важно хората да бъдат информирани.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: „И сайтът на СЗО блокира днес“.

Борисов изтъкна, че България първа си е направила облеклата и е започнала да прави кръвна плазма: „Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим – в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила.“

„Съседните държави всички са си признавали – и президентът Вучич и много други, че гледат Бойко какво прави, и правят и те. Но и големите европейски държави“, коментира Борисов. И даде за пример Германия, която вчера свали ДДС-то за 6 месеца. Той призна, че свалянето на ДДС-то за книгите му е било голяма мечта.

Бойко Борисов направи коментар и за казуса със строежа край Алепу: „Понеже вчера изпратих директора на ДНСК, преди да дойде, му казах: Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил, че този първи етап е подпорна стена, а вторият етап е курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате, както и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане едно прекрасно местообитание на птички, на животни, на по-големи птици, прекрасна подпорна стена с гнезда.“

„Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата. Аз говоря само с факти“, заяви Борисов.

„От времето, когато аз бях главен секретар, аз не се обяснявам на всички хора с обвинение, защото той няма как да те обича, когато е беглец с червена бюлетина на Интерпол и 18 повдигнати обвинения“, категоричен бе премиерът.

Борисов отрече да е получавал пари от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

„Как ще получа пари от Божков? От Божков съм получил една пура, и то в централата на ГЕРБ“, каза Борисов.

„Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ – една стотинка, един лев, едно евро не съм взимал от този човек. Ако някъде може да ми се търси вина, е, че съм помагал на футбола, защото той беше в колапс“, допълни Борисов.

„Хазартът защо да не е за българския спорт, защо да не е за българските спортисти. Сега стана, преди 10 години това не ни е било приоритет“, допълни още той.

Премиерът уточни, че не е забранил на правителството да се вижда с Божков, но никога в негова полза. И в един момент се оказало, че дори съдружниците му от 20-30 години, не са знаели, че се отклоняват пари.

Борисов коментира и бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ, сега прави каквото може да разбива. Но негова работа. Пожелавам му успех, тъкмо хората в ГЕРБ ще видят кой е бил искрен“, допълни премиерът. Той припомни притчата за цар Соломон и двете майки.

Министър-председателят се спря и на темата за КЕВР и разпространена прогноза за над 20% увеличение на парното в столицата, която беше опровергана по-късно: „42% сваляме цената на газа. Едната вечер излизат с новина, че с 20+ процента вдигаме цената, а в същото време 42% намалява цената на газа. Пълно малоумие! Питам Дончев – той ми обяснява, тъй като само един път в годината се определя цената и те си слагат всички възможни варианти – Утре цената става 1000 лв. и какво ще се случи тогава? Кажете на хората, че с минус 15, минус 20, да видят, затова сме се борили. Сега в понеделник 201 милиона връщаме надвзети от „Газпром“ пари. И те излязоха и да направят хората да ни псуват. Е, затова и без това им е изтекъл мандатът“, каза премиерът и заяви, че ГЕРБ ще настява за смяната на ръководството на ГЕРБ.