Нинова се оля, съди политоложка за мнението й

0
131
Татяна Буруджиева Снимка: 24 часа

Изгубила съня си след интервю на Татяна Буруджиева

Гражданско дело срещу политолога доц. Татяна Буруджиева заради интервю пред ПловдивПрес е завела председателката на БСП Корнелия Нинова. За това съобщи пред медията доц. Буруджиева, пише изданието.

Преди дни журналистката Калина Андролова съобщи, че Нинова е завела дело срещу нея заради критични статуси, публикувани в профила ѝ във фейсбук. Като компенсация иска 12 хиляди евро.

Интервюто със заглавие „Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Нинова нанесе тежък удар срещу репутацията на БСП“ е от 19 юни 2019 година. В него се анализират процесите в БСП около 49-ия конгрес на партията, който се проведе на 16 юни същата година.

В исковата молба на Нинова пише, че е нарушена конституцията, а Буруджиева е „упражнила свободата на словото с цел накърняване правото ми на чест, достойнство и добро име“.

В жалбата си Корнелия Нинова твърди, че текстовете са ѝ причинили стрес и притеснение да не би хората да им повярват. „През нощта се сещам за интервютата и как същите се коментират между колегите, включително и в парламента, от което ме обзема ярост и се чувствам безсилна. Постоянно мисля за широкия отзвук, който казаното има в обществото, което влоши качеството на съня ми. Поради безсънието през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работата си. На моменти се хващам, че губя концентрация.

Възмущавам се, че трябва да давам обяснения относно разпространените неверни факти, и това ме отклонява от преките и непосредствените ми задачи. Непосредствено след прочетеното се затворих в себе си, нямах желание да общувам с приятели и познати, защото се чувствах притеснена, потисната, ядосана от обидните, клеветнически твърдения. Станах нервна и притеснена, заживях с постоянен страх…“, описва Нинова преживените болки и страдания.

Доц. Татяна Буруджиева коментира пред ПловдивПрес, че е изненадана от факта, че политик съди политолог за неговите експертни оценки и позиции. „От една страна, става въпрос за свободата на мисълта и за нейното изразяване, защото в интервюто винаги става въпрос за мнение. Ако има някакви позорящи факти в интервюто, трябва да бъдат посочени, а това не е направено. Всичко е публично и хората могат да го прочетат. Категорично не приемам да ми се пречи да изпълнявам професионалните си задължения.

За мен това дело не е важно като единичен факт, т. е. като дело срещу мен. Аз дълбоко вярвам в съдебната система, нямам никакви притеснения и ще защитя в съда своите позиции, които съм изказала публично. Проблемът е, че този казус поставя под въпрос спокойствието и възможността на всички колеги – политолози, социолози и аналазитори, да изпълняват своите професионални задължения. Нашата работа е да коментираме политическите процеси“, каза доц. Буруджиева.