Осъдиха близък на Заев, пребил македонски българин

0
56
Митко Георгиев Снимка: 24 часа

Биячът е охрана на брата на македонския премиер. Нападнал Митко Георгиев с думите „П..ка ти майчина бугарска“.

Каква е обичайната атмосфера спрямо хората с българско съзнание в днешна Република Северна Македония може да се види лесно от един прелюбопитен съдебен епизод, съобщават от ВМРО.

Съдът в Струмица наскоро осъди местен за удари срещу друг местен. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове „Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония“. Цветистите думички са записани в присъдата на струмишкия съд и са дошли от устата на Александър Барабановски. Потърпевшият е Митко Георгиев.

Пострадалият е известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония за българския характер на населението там. Биячът Барабановски е близък до фамилията Заеви македонец. В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев.

Барановски е осъден на 150 евро глоба заради побоя. А пострадалият Георгиев може да си търси правата и в граждански иск.

Но юмруците ще продължат. Някои ще губят работа, други ще бъдат заплашвани, трети – като Георгиев – ще бъдат бити. Ако беше преди половин век, щяха да изгубят и живота си. В Македония от десетилетия е лесно да си всякакъв, само не и българин, пишат от ВМРО.