Перник на воден режим през деня

0
34
Язовир "Студена", сниман през ноември м.г.

Премиерът Борисов обещал на кмета помощ

Перник ще бъде на воден режим през деня от 18 ноември. Това е поредният вариант за режим на водата, одобрен на работна среща днес във ВиК дружеството, съобщи БНР. На нея са присъствали новоизбраният кмет Станислав Владимиров (БСП) и областният управител Ирена Соколова.

Според плана жителите на града ще имат вода само нощем във времето от 20.00 до 8.00 часа, а не между 16 и 22 ч, както се предлагаше първоначално.

Причина за водния режим е ниското ниво на язовир „Студена“.

На съвещанието днес е решено да се търсят и варианти за допълнително водоснабдяване като довеждането в язовир „Студена“ на вода от язовир „Долна Диканя“, ако качеството на водата позволява това, увеличаване на водоподаването от Владайския канал, както и разконсервиране за евентуална експлоатация на водохващане, намиращо се в пернишкия квартал „Дараците“, информира радиото.

Кметът съобщи, че премиерът Бойко Борисов в разговор с него е обещал съдействие за предотвратяване на евентуална хуманитарна криза, включително и със средства за доокомплектоване на ремонтираната в момента пречиствателна станция.

Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов коментира пред ТВ+, че климатичните промени и липсата на дъждове в последните месеци са причината за безводието. По думите му язовирът не е източван повече, отколкото е разрешеното. Експертът разсея и слуховете, че това е станало заради производството на електроенергия. Той обаче изтъкна големите загуби по водоснабдителната система не само в Перник, а и навсякъде в България. Иванов каза, че предложението за воден режим е внесено още преди изборите, но не е било огласено от тогавашното общинско ръководство.