Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, но очаква и инициатива

0
26
Емил Димитров

От страната ни са изнесени 8000 тона боклук, а са внесени десетократно по-малко, но трябва има по-добър контрол, казва екоминистърът

Екоминистърът Емил Димитров обеща пред БНТ да направи всичко за решаване на водната криза в Перник. Той е подготвил и доклад какви пари могат да се отпуснат на града по програми. „Може да се направи много за града, но трябва и от тях определена инициатива, не да чакат наготово“, заяви Ревизоро, който днес беше в миньорския град.

По думите му, язовирът, захранващ Перник с питейна вода, съществува от 50 години и той е за гражданите, а после е направен друг язовир за захранване на промишлеността. След 2000 г. е преминато към употребата на питейна вода от яз. „Студена“. „Този язовир винаги е стигал. Сега обаче не са разчели правилно нивата и водата изведнъж не стигна“, обясни Димитров.

Той не иска да противопоставя работниците от „Стомана“ и жителите на Перник, водата, получена в завода, е платена и парите са използвани за града.

Димитров съобщи, че се извършват проверки на над 5000 площадки за депониране на отпадъци в страната. Ревизоро добави, че от страната ни са изнесени 8000 тона боклук, а са внесени десетократно по-малко, но трябва има по-добър контрол, а механизмът при внос на боклуци, независимо от какъв произход, трябва да се промени изцяло.