Перничани организират протестно автошествие под наслов „Къде ни е водата?”

0
23
Снимка: фейсбук

Спецсъдът решава днес дали да остави министъра в оставка Нено Димов в ареста

Перничани се събират за протестно автошествие с въпроса „Къде ни е водата?”. Колоната ще тръгне в 11 часа. Арестът и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов няма да спрат протестите, заявиха организаторите от Инициативния комитет „Спаси Перник”, цитирани от БНР.

Колоната автомобили ще потегли от спортната зала „Борис Гюдеров” в Перник и ще премине по два лъча до село Студена и обратно.

Имаме искания, които ще отстояваме докрай, каза Камелия Радева, която е един от главните инициатори на протеста. По думите й водата в язовира едва ли ще стигне за два месеца и това, което изживяват в момента перничани с водния режим, е просто „майчина милувка в сравнение с това, което ги очаква, ако водата изчезне съвсем“.

Сред исканията, които ще бъдат издигнати на протеста, са трайни решения за снабдяването на Перник с вода, редуцирани сметки за вода, механизми за данъчни облекчения на засегнатото от безводието население, иницииране на нормативни промени във ВиК сектора и други, както и оставки, съд и присъди за всички длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа.

В същото време днес Специализираният наказателен съд решава дали да остави в ареста Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

жирардели
Нено Димов

Според прокуратурата близо две години министърът е позволявал водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“ въпреки докладите на ВиК, че водата на язовир „Студена“ намалява драстично.

Ето какво каза вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

„Министър Димов е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества – „Стомана Перник“  и „Топлофикация – Перник“, и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир „Студена“. Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник“, каза още тя.

Сийка Милева

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев добави: „Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията си по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим.“

Атанас Кънев

„Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време – над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки  че неколкократно е бил уведомяван за щетите“, каза още наблюдаващият прокурор по делото.

Адвокатът на Нено Димов – Ина Лулчева отговори от своя страна:

„Изненадващо е искането за задържането на Нено Димов. Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети“.

Ина Лулчева

„Г-н Димов коментира, че е обвинен за дейности, които е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството. Той самият не разбира от нива на язовири“, каза още Лулчева